Zanimljivosti

Niko ne smije da otvori grob grofa Drakule

Vjeruje se da je vlaški knez Vlad Cepeš, čije je ime sinonim za stravu, umro u Napulju, kod ćerke Marije, udate za napuljskog plemića.

Italijanski istoričari pronašli su u Napulju grob ozloglašenog vlaškog knezaVlada Cepeša, poznatijeg kao Drakula, čije je ime postalo sinonim za stravu, a koje milioni ljudi širom svijeta povezuju s vampirima. Iako to još nisu stoprocentno dokazali, istraživači tvrde da imaju veoma jake dokaze da čuveni grof nije sahranjen u Transilvaniji.

Srednjovjekovni rumunski vladar, koji je dobio nadimak Nabijač jer je neposlušne podanike nabijao na kolac, nije poginuo u bici protiv Turaka, već je posljednje dane proveo kod ćerke Marije, koja je bila udata za napuljskog plemića, tvrde Italijani. Do tog neobičnog zaključka došli su kad su u Crkvi Santa Marija la Nova u Napulju pronašli grob iz 15. veka okićen simbolima karpatskog aristokrate.

Kad pogledate reljefne skulpture, simbolika je očigledna. Pokazatelj da je grof Drakula tu sahranjen je činjenica da je grob okićen dvema sfingama - simbolom grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes (sr. Cepeš), a takođe i zmajem koji se nalazi na grbu Vladove porodice - rekao je istoričar Rafaelo Glini s Univerziteta u Talinu i dodao da je tim znacima ispisano njegovo ime - Cepeš Drakula.

Vlad je drugi dio imena dobio jer su njegovog oca zvali Drakul, što bi značilo zmaj, pa bi Drakula značilo zmajić - istakao je naučnik.

Inače, istorijska ličnost knez Vlad Cepeš nije povezivan sa vampirima do početka 20. vijeka, kad je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru da stvori lik besmrtnog zlikovca u svom romanu.

Knez i vojvoda Vlaške Vlad III stupio je na presto 1448. i tad je započeo preuređenje spoljne i unutrašnje politike svoje zemlje. Ukinuo je feudalnu obavezu i dao status slobodnih vojnika svima koji su bili spremni da se bore protiv Turaka. Praktikovao je iznenadne i noćne napade, a u jednom takvom pohodu na tabor osmanske vojske utekao mu je sultan Mehmed II.

- Vlad Cepeš rođen je 1431. u tvrđavi Sigišoari, u Transilvaniji

- Otac mu je bio Vlad II Drakul, a majka moldavska princeza Snježana

- Imao je starijeg brata Mirču (Miroslava) i mlađeg polubrata Radua (Radoslava)

- Vladao je Vlaškom u tri navrata - 1448, 1456-1462. i 1476. godine

- Bio je poznat po surovim metodama u odbrani od Turaka, naročito po nabijanju na kolac, uglavnom osmanlijskih zarobljenika

- Legenda o njegovoj pravednosti u borbi protiv Turaka i dalje je živa u predanju naroda Gorja i Banata

- Ime Vlada Cepeša nalazi se i na spisku darodavaca manastira Hilandara

Izvor:rtvbn.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog