Banja Luka

Nova operacija u Kliničkom centru Banjaluka

Hirurški tim Kliničkog centra Banjaluka uradio je jedan od najkompleksnijih operativnih zahvata u grudnoj hirurgiji – operaciju karcinoma gornjeg režnja pluća, tzv. sleeve-lobektomiju.

Gornji desni režanj pluća, zajedno s dijelom bronha, odstranjen je na pedesetšestogodišnjem pacijentu. Pacijent se uspješno oporavlja na Klinici za grudnu hirurgiju.

Sleeve-lobektomija je metoda liječenja tumora niskog malignog potencijala, lociranih na ušćima lobarnih bronha, ali se u mnogo većoj mjeri primjenjuje i zbog karcinoma pluća na istim mjestima.

Riječ je o veoma kompleksnom operativnom zahvatu s visokim rizikom postoperativnih komplikacija (krvarenje, infekcije) koje su u ovom slučaju izbjegnute, zahvaljujući dobroj pripremljenosti tima ljekara koji su uradili ovaj zahvat.

Izvođenjem ove operacije Klinički centar Banjaluka stao je u red najvećih zdravstvenih ustanova u svijetu. Ova operacija se ne radi rutinski i izvodi se samo u najsavremenijim centrima u svijetu, koji su potpuno kadrovski osposobljeni za ovaj vid operacije.

Novi, složeni hirurški zahvat uradili su doc. dr sc. Grbić Slavko, specijalista opšte i subspecijalista grudne hirurgije, dr Zoran Dakić, specijalista opšte hirurgije, dr Ljiljana Krupljanin, doktor medicine, dr Edita Grabovac,  specijalista anesteziolog, dr Goran Topić, spcijalizant anestezije, Ljubinka Dvorančić, medicinski tehničar-anestetičar, Biljana Bojić, medicinski tehničar- instrumentarka, Stanislava Fiković, medicinski tehničar -instrumentarka, Bojana Đurđević, medicinski tehničar-instrumentarka.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog