Mundijal 2014

Grad Resife i stadion Pernambuko

Resife je glavni grad federalne države Pernambuko. Region Resifea koji uključujje je još 13 manjih gradova ima 3.7 miliona stanovnika. Zbog svog ekonomskog značaja nazivaju ga glavni grda sjevero-istoka.

Sam naziv Resife na portugalskom znači greban, a nastao je kao grad paralelno sa rastom malom lukom-gradom Olindom koja je tada bila najveća luka u tom dijelu Atlantika. 

Masovni doseljavanjem Holanđana, naglo je rastao broj stanovništva. Inače Holanđani su od Resifea današnjeg htjeli da forimiraju svoju "Zapadnu Indiju". U tome periodu grad se snažno infrastrukturno razvija, prevashodno kroz gradnju kanalaza vodu, izgradnju mostova ...

1664. godine Resife se oslobodilo kolonijalizma, ali je zadražalo principe gradnje koju su ostavili kolonisti, te ovaj grad ima i naziv "Brazilska Venecija".

Nema boljeg vremena da proverite tradiciju Resife i Olinda bliže od karnevala, kada su ritmovi Frevo i Maracatu potpuno preuzme gradove preko stijena i ulične parade poput Galo-da Madrugada ('Zora Rooster "), koji donosi dva miliona ljudi na ulicama svake godine.

Arena Pernambuko


Arena Pernabuko je dio kompleksa u kome se nalaze muzeji, restorani, tržni centri i bioskopi.

Nalazi se u gradskom dijleu Sao Lorenco da Mata, koji je 19 km udaljen od gradskog aerodroma Guararapes. Ovaj prostor je bio u potpunosti neiskorišen, pa se sa gradnjom ovoga stadiona išlo ka tome, da to bude katalizator razvoja te gradske opštine.

42.610 je kapacitet stadiona i na njemu iga fudbalski klub Nautiko. Građen je preko javno-privatnog partnerstva.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog