Mundijal 2014

Rio de Žaneiro i stadion Marakana

Dana 1. januara 1502, portugalski istraživač Gaspar de Lemos doveo je brod u zaliv na brazilskoj obali, koji se sada zove Guanabara zaliv. Pogrešno, i sasvim zbunjujuće za zaliv sa ušća rijeke, on ga je nazvao Rio de Žaneiro - bukvalno prevedeno kao rijeke januara.

Grad Rio de Žaneiru  osnovan je 1. marta 1565 od strane Estacio de Sa, i bio je sjedište brazilskie politike od 1764 do 1960, kada je zamijenjen Brazilijom. Ipak, Rio ostaje najpopularnija turistička destinacija i kulturno žarište, pored toga što je druga najmnogoljudnija metropola u zemlji sa nešto više od 6 miliona stanovnika.

Kao što je i njena prirodna ljepota neuporediva, Rio Bogata istorija i Cariocas 'zarazno joie de vivre su doprinjeli tome da grad poznat i voljen širom svijeta. Izdvajamo iz Rio -turističke ponude: proslave novogodišnje noći  i svjetski poznati karneval. Svojim  duhom metropola, koje se nalazi između tropskih šuma i niza veličanstvenih plaža, je idealna baza za istraživanje ili, dok Grad Maravilhosa ima sve za ljubitelje modernog urbanog  života što se  može poželjeti.

Rio de Žaneiro je bez sumnje grad prepun kontrasta: njegova upečatljiva kolonijalna arhitektura prisjeća se prošlih vremena, dok njegove impozantne moderne zgrade predstavljaju svijetlu budućnost. Možda dvije najlegendarnije znamenitosti su Sugarloaf Planina i statua Hrista Spasitelja.

Marakana-Stadion Žurnaliste Maria Filja

Ovaj stadion će svakako biti u centru pažnje na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. Biće domaćin sedam utakmica šampionata, uključujući i finalnu utakmicu 13.jula.

Dugo vremena ovaj stadion je bio najveći na svijetu sa kapacitetom od 200.000 mjesta. Rekonstrukcijom ,modernizacijom i postavljanjem sjedećih mjesta kapacitet je smanjen na 74.738 sjedećih mjesta, ali je i dalje najveći u Brazilu.

Poštujući originalni izgled stadiona, u projekat za njegovu obnovu uključen je rušenje donjeg prstena sjedišta, izgradnju novog prstena nudi poboljšanu vidljivost, proširenje pristupnih rampi i zamjenu svih stolica za sjedenje.

Stadion će takođe biti opremljen sa novim krovom u kompletu sa sistemom za sakupljanje kišnice. Fasada, koja je navedena od strane Nacionalnog instituta za istorijske i umjetničke baštine, ostaje netaknuta.

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog