Banja Luka

Potpisan sporazum o studentskoj praksi u osnovnim školama

Dekan Filozofskog fakulteta u Banjaluci Drago Branković potpisao je danas sporazum o saradnji sa direktorima 30 osnovnih škola iz Republike Srpske kojim je predviđena studentska praksa u ovim školama.

Branković je rekao novinarima da je osnovni smisao ove saradnje da se sačine studije koje odgovaraju potrebama Bolonjskog procesa.

On je istakao da se ovom pitanju danas prilazi na jedan drugi način, napominjući da je 30 škola dobrovoljno prihvatilo ugovor o saradnji koja se odnosi na studentsku praksu.

"Filozofski fakultet preuzeće obavezu da sva naša stručna literatura i izdanja posluže ovim ljudima, a oni će biti pozivani na naučne simpozijume, što sve govori o dobroj saradnji nastavnika i vaspitača", rekao je Branković.

On je izrazio uvjerenje da će i drugi fakulteti ići tragom Filozofskog fakulteta.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture Republike Srpske za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje Zdravko Marjanović podsjetio je da je ova aktivnost postojala mnogo ranije, ali je posljednjih dvadesetak godina bila zanemarena.

"Danas nastavljamo dobru praksu da budući nastavnici, a sadašnji studenti, pokazuju svoje znanje u školama Republike Srpske", naglasio je Marjanović.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je činjenica da studenti banjalučkih fakulteta nemaju dovoljno prakse, tako da je sa Studentskim parlamentom pokrenuta inicijativa da bude uspostavljena ova saradnja.

"Vjerujem da će škole i studenti biti spremni od nove školske godine i da ćemo uskoro biti u poziciji da ovakav sporazum potpišemo i sa Prirodno-matematičkim fakultetom", dodao je Stanić.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Brodu Zora Gluvar, koja je i predsjednik Aktiva osnovnih škola u Doboju, Brodu i Petrovu, istakla je da potpisivanje sporazuma ima veliki značaj jer će studenti sa Filozofskog fakulteta odraditi praksu i steći nova znanja u radu sa učenicima.

"Ovo je novina za naše škole i ovim sporazumom doći ćemo do potrebne literature i do mogućnosti da imamo više seminara za naše nastavnike, a da se profesori češće nađu u našim školama i prenesu savremene tokove mladim generacijama", rekla je Gluvar.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog