Mundijal 2014

"Kafeterosi" obezbjedili prolaz

Kolumbija je u osmini finala! U derbiju grupe C Kolumbijci su savladali Obalu Slonovače i plasirali se u narednu rundu Svjetskog šampionata u Brazilu.

piše: Srđan Šekara

Na Nacionalnom stadionu u Braziliji vidjeli smo dva potpuno različita poluvremena. Prvo loše, drugo fantastično. Posebno razdoblje od 64. do 73. minute kada smo vidjeli tri prelijepa pogotka.

Kolumbijci su poveli u 64. minutu preko Rodrigueza, šest minuta kasnije prednost je duplirao Kvinteriro.

Drogbi i drugovima je ostalo 20-ak minuta da preokrenu rezultat. U 73. minutu Žervinjo je zatresao mrežu Kolumbije. Poslije pogotka uslijedio je niz napada, ali Ospina je uspio sačuvati svoju mrežu i Kolumbijci su zasluženo trijumfovali.

Prvo poluvrijeme nije donijelo spektakularan fudbal, kao u većini mečeva na Šampionatu. Tek poneka šansa i loša realizacija.

U šestom minutu viđeno je prvo uzbuđenje. Kvardado je ostavio loptu za Gutijereza, ovaj je šutirao sa 17 metara, ali nije pogodio okvir gola.

U narednih 20-ak minuta nije bilo puno prilika, tek poneki solidan pokušaj, a onda se Gutijerez obrukao. Nevjerojatan promašaj, poslije centaršuta s desne strane ostao je usamljen na pet metara, ali je očajno zahvatio loptu i promašio go.

U 31. minutu Orije je ozbiljno zaprijetio Kolumbijcima. Predriblao je Jepesa i šutirao s ruba kaznenog prostora, ali Ospina je bio dobro postavljen i lagano je zaustavio loptu.

Drugi dio igre počeo je slično kao prvi, ali se već poslije desetak minuta igra rasplamsala i imali smo priliku da vidimo mnogo dinamičniji duel.

U 59. minutu zatresla se prečka. Kvadrado je poslije dobrog driblinga i odličnog udarca pogodio okvir gola. Tačnije, golman Obale Slonovače je preusmjerio loptu ka prečki.

U 60. minutu Bonija je zamijenio Didije Drogba.

Napadi Kolumbije su se isplatili u 64. minuti. Kvardado je dobro izveo korner, Rodriguez je sjajno skočio i zakucao loptu u mrežu "gostiju".

Poslije gola Obala Slonovače je krenula u napad. Nekoliko solidnih ataka ka golu Ospine, a onda u 70. minuti kao grom iz vedra neba pogreška na sredini terena Die, sjajna kontra Kolumbije i pogodak Kvinteira na dodavanje Gutijereza!

Žervinjo je smanjio prednost Kolumbije. Sjajno je promiješao odbranu "domaćih", dobro je šutirao, Ospina je bio nemoćan i lopta je završila u mreži.

Do kraja duela vidjeli smo nekoliko dobrih prilika, ali nije bilo golova.

Obala Slonovače će u posljednjem kolu grupe C igrati protiv Grčke, dok će Kolumbija igrati protiv Japana.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog