Banja Luka

Uspješno realizovan 4. sajam praksi i stipendija

BANJALUKA – 4. Sajam praksi i stipendija, koji je u organizaciji Centra za razvoj karijere (CERK) održan 19. juna u Domu omladine u Banjaluci, posjetilo je nekoliko stotina studenata i srednjoškolaca.

Sajam su zajednički otvorili Ljiljana Radovanović, savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, i mladi koji su bili neposredno uključeni u realizaciju Sajma i bez čijeg napora Sajam ne bi bio realizovan. Prisutnima se obratio i Mladen Rećo, šef biroa Banja Luka u Zavodu za zapošljavanje.

Cilj ove jednodnevne, obrazovno-izložbene manifestacije je u potpunosti ispunjen. Mladi koji su u procesu obrazovanja, u prvom redu studenti i srednjoškolci, su imali priliku da kroz neposredni kontakt sa ponuđačima programa praksi, stipendija ili neformalnog obrazovanja dobiju potrebne informacije o uslovima i procesu apliciranja, saznaju koje to sve koristi dobijaju kroz učešće kao i da razmjene iskustva sa mladima koji su već bili učesnici ovakvih programa.   

Na sajmu je izlagalo preko dvadesetdva izlagača među kojima su bile kompanije koji su ponudile prakse različitim profilima studenata, organizacije, ambasade i fondacije koje su prezentovale stipendijske programe za mlade u BiH, te organizacije i škole koje nude različite programe neformalnog obrazovanja (kursevi stranih jezika, kursevi računara i sl.) potrebnih za proces apliciranja na program stipendije ili prakse.


Ove godine po prvi put je realizovano testiranje u okviru programa „Profesionalne orijentacije i karijernog savjetovanja“ za srednjoškolce! Srednjoškolci su imali priliku da besplatno odrade test profesionalne orijentacije i dobiju individualno karijerno savjetovanje sa diplomiranim psiholozima što im uveliko može pomoći kod odabira zanimanja, odluke o nastavku obrazovanja i planiranja karijere.

 Takođe, tokom Sajma je realizovano finale studentskog takmičenja „Jelen Business Case Challenge“ – prvo takvo specijalizovano takmičenje u poslovnim slučajevima koje je realizovano u saradanji sa poznatim pivarskim brendom – Jelen pivo. Kroz ovaj program preko 20 timova studenata, od dvoje do četvoro, je imalo priliku da praktično primjene stečena znanja na fakultetu i time testiraju vlastito znanje i sposobnost. Takmičenje je klasični primjer povezivanja tržišta rada i obrazovanja. 

Neki od izlagača i partnera na ovogodišnjem Sajmu bili su: ComTrade d.o.o., Ernst&Young, Banjalučka berza, Lanaco d.o.o., CocaCola Hellenic, BitLab, ICBL – Moja praksa, Ogo Sense, DAAD – Njemačka služba za akademsku razmjenu, Ambasada SAD-a u BiH – Američki kutak u Banjaluci, Ambasada Francuske u BiH – Francuski kulturni centar u BL, Dailogos, Glossa, Cambridge centar, Voyage, Leščešin i mnogi drugi. 

Ovogodišnji Sajam se realizovao u sklopu Akademije održivosti u saradnji sa Fondacijom Mozaik i SIGN mrežom a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) i Evropske unije. 

Sajam je finansijski i prostorno podržao Grad Banja Luka, a komercijalni partneri su Jelen pivo sa kojim je realizovano i takmičenje „Jelen Business Case Challengea“, kao i Ernst&Young, poznata kompanija iz finansijskog sektora sa kojima realizujemo eduativne aktivnosti.

"Podršku ovoj manifestaciji je obećalo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta a predstavnici nadležnih ministarstava: Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite kao i Ministarstva prosvjete i kulture nisu iskazali podršku i Sajam je protekao bez predstavnika ovih institucija što dovoljno govori o opredjeljenju ovih institucija za unaprijeđenje povezanosti tržišta rada i obrazovanja", istakli su organizatori sajma. 

izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog