Banja Luka

Svakodnevna zloupotreba parking prostora za osobe sa invaliditetom

Uličnu akciju “Vraćam se za 15 minuta” koja ima za cilj protest protiv zloupotrebe parking prostora za osobe sa invaliditetom u Banjaluci, juče je organizovao Helsinški parlament građana Banja Luka u sklopu projekta „IN – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u BiH“ .

Mladen Protić, koordinator pomenutog projekta ispred Helsinkog parlamenta građana Banja Luka istakao je da ovom akcijom žele ukazati na zloupotrebu parking prostora.

„Svjedoci smo da se osobe koje nemaju naljepnicu za parking često parkiraju na mjesta predviđena za osobe sa invaliditetom, ne uzimajući u obzir da postoje osobe sa invaliditetom koje upravljaju vozilima“, rekao je Protić.

Kako je rečeno, najveći problem predstavljaju tržni centri, jer komunalna inspekcija nema nadležnost da blokira automobil ili na neki drugi način sankcioniše nesavjesnog vozača.

Na ova mjesta najčešće se parkiraju vlasnici luksuznih automobila, koji nemaju osjećaja za ovu populaciju, ali i žene kojima se lakše parkirati na parking mjesto za osobe sa invaliditetom, jer je dovoljno široko. 

Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS, Željko Volaš, istakao je da veliki problem predstavljaju i parkinzi u užem centru grada, na kojima se najčešće dešavaju zloupotrebe.

„Velika je potreba za parking prostorom u gradu, pa često budu slobodna mjesta za osobe sa invaliditetom, koja u tim slučajevima koriste. Ostavljaju poruke da se vraćaju brzo, hitno im treba parking i sl. Kad dođe do potrebe da osoba sa invaliditetom parkira auto, vrlo često bude zauzet“, istakao je Volaš.

On je ukazao i na potrebu izmjene Zakona o saobraćaju i Pravilnika o korištenju kartice za pristupačnost.

„U narednom periodu treba raditi na izmjeni tog pravilika, jer on ne daje mogućnost gluhim i slijepim osobama, kao i osobama sa intelektualnim teškoćama da dobiju karticu za pristupačnost. Osobe sa invaliditetom civilnog uzroka, takođe, nemaju mogućnost dobiti ovu karticu, jer nemaju rješenja o stepenu invaliditeta, koje nijedan nadležni organ ne izdaje“, zaključio je Volaš.

„Parkiranjem“ invalidskih kolica i proteza na parking mjestima sa porukama „Vraćam se za 15 minuta“, “Neću dugo”, “Eto me odmah”, želi se ukazati na činjenicu da i osobe sa invaliditetom koriste automobile i da se utiče na svijest građana o poštovanju prava osoba sa invaliditetom i generalno položaju ove populacije u našem društvu.

Ulična akcija dio je gore pomenutog projekta koji Helsinški parlament građana Banja Luka sprovodi sa partnerskim organizacijama: Organizacija amputiraca „UDAS“ Republike Srpske, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, a koji finansira Evropska unija.

izvor: ukljuci.in

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog