Zanimljivosti

Kako su dva Crnogorca osnovala Galatasaraj?

Šta je zajedničko za Andrijevicu u Crnoj Gori i turski klub Galatasaraj ? Dvojica Andrijevčana zaslužni su za postojanje najtrofejnijeg turskog kluba.

Zbog toga je delegacija turskog Galatasaraja posjetila  selo Zabrđe u kod Andrijevice, gdje je otkriven spomenik dvojici mještana koji su osnovali taj fudbalski klub iz Istanbula.

Milija i Pavle Bakić, kaže istorija, bili su jedni od mnogih Vasojevića koji su se početkom dvadesetog vijeka školovali u inostranstvu. Oni su u istanbulskom Liceju 1905. godine, zajedno sa još jedanaest drugova, osnovali fudbalski klub Galatasaraj i time postavili temelje ovom sportu u Turskoj.

"Oni su još kao djeca otišli u Tursku, odveo ih je njihov stric Mitar Bakić, koji je bio konzul u Turskoj u to vrijeme. Oni su 1905. kao gimnazijalci osnovali Galatasaraj, bili su prvi osnivači tog kluba", priča Zoran Bakić.

Životni put braće Bakić pun je kontrodiktornosti. Iako su završili vojne škole u Turskoj, gdje su "proizvedeni" u oficire, nisu se dvoumili prilikom objave rata.

"Pošto je Crna Gora objavila rat Turskoj, Milija i Pavle vraćaju se da bi služili otadžbini, gdje stupaju na Cetinju kod Јanka Vukotića u treći odred. Učestvovao je u borbi protiv Osmanlijske vojske dokle ga je put odveo do Makedonije, gdje je i završio svoj život u Kočanima", objašnjava za  Novo Bakić.

Bez obzira na to, u Turskoj su ostavili dubok trag. Galatasaraj je turski najtrofejniji klub sa 19 osvojenih titula prvaka države i 14 osvojenih trofeja kupa.

Izvor:RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog