Zanimljivosti

10 najljepših mjesta na Balkanu za posjetu tokom ljeta

Balkansko poluostrvo sadrži neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. Region je poznat po odličnoj ponudi istorije, domaće hrane, avanture i sadrži neke od najljepših prirodnih okruženja na svijetu. Blizu 15 zemalja leži u cjelini ili djelimično na Balkanskom poluostrvu, a svaka turistima nudi nezaboravno ljetovanje.

Međutim, postoje određene destinacije koje su stekle reputaciju za pružanje uzbudljivog turističkog iskustva. Pogledajte deset najljepših mjesta za ljetovanje na Balkanskom poluostrvu po izboru portal za putovanje Earthtraveling.com. 

1. Jezero Bled, Slovenija


Ovaj mali alpski grad na sjeverozapadu Slovenije nalazi se na obali jezera Bled, a čija plava voda okružuje malo ostrvo i baroknu crkvu. Nakon dvosatne šetnje oko jezera, popnite se do srednjovjekovnog dvora na vrhu brda za panoramski pogled ili vratite snagu uz lokalni specijalitet kao što je kremšnita. 

2. Plitvička jezera - Hrvatska


 
U jednom parku možete posjetiti velike vodopade, jezera, šumu... Boje jezera idu od azurno plave do zelene, pa i sive. Boja vode se neprestano mijenja zavisno od količine minerala ili organizama prisutnih u jezeru i nivoa pod kojim sunčeva svjetlost pada na vodu. Šesnaest jezera formiranih prirodnim putem branama sedre je podijeljeno na donja i gornja jezera. Plitvička jezera su sigurno lokacija za istinsko divljenje prirodi.
 
3. Sveti Stefan - Crna Gora
 

 
Crna Gora je država na Balkanu, na obali Jadranskog mora. Ovo je istinski balkanski dijamant. Na obali, blizu Budve, nalazi se resort Sveti Stefan sa sobama u vidu koliba iz 15. vijeka, spa ponudom, restoranom i ostalim hotelskim sadržajima.
 
4. Meteori - Grčka
 

 
Meteori su područje u Tesaliji (centralna Grčka), a Kalampaka je grad nastao na kamenim tornjevima Meteora. Ono što je čini posebnom su samostani na vrhu kamenih tornjeva. Ti samostani, vrhovi na koje se treba popeti i putevi za pješačenje dovode mnoge turiste baš na Meteore.
 
5. Mostar - Bosna i Hercegovina
 

Nalazi se na rijeci Neretvi i jedan je od istorijskih gradova Bosne i Hercegovine. Takođe, jedan je od rijetkih gradova sa bogatom kolekcijom otomansko-islamske arhitekture. Glavno obilježje ovog grada, Stari most, sagradili su na rijeci Neretvi Otomani još davne 1556. godine.
 
6. Ohridsko jezero - Makedonija
 

 
Ohridsko jezero leži u dolini između Ohrida i Struga, na granici između Makedonije i Albanije i sedmo je najdublje jezero u Evropi. Voda Ohridskog jezera podstiče uglavnom od mnogobrojnih izvora na površini i ispod zemlje. Zbog toga ga mnogi naučnici smatraju jedinstvenim. Ohridsko jezero je broj jedan na listi turističkih destinacija u Makedoniji, što čini gradove Ohrid i Struga najposećenjim gradovima u ovoj zemlji.
 
7. Nesebar - Bugarska
 

Nesebar je jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj. Grad, koji se nalazi na poluostrvu, u Crnom moru, sastoji se od dva dijela koji su povezani kanalom. U jednom dijelu su smještene stare zgrade i crkve, a na ulazu u stari dio Nesebara postoje i ostaci bedema. 1983. godine su spomenici kulture iz ovog mjesta dodati na UNESCO popis svjetske kulturne baštine. Tokom posljednjih deset godina naselje se pretvorilo u moderni evropsku grad sa atraktivnim hotelima i nudi odlične uslove za turiste. Plaže su čiste, a ljubiteljima mora i kupanja je na raspolaganju bogata ponuda za kupanje, ronjenje i ribolov.
 
8. Drakulin dvorac - Rumunija
 

 
Turisti koji posjete Rumuniju, sigurno su obišli i Drakulin dvorac koji se nalazi u neposrednoj blizini Brašova u Rumuniji. To je popularna turistička atrakcija u ovoj zemlji, a njegova istorija datira iz 13. vijeka.
 
9. Sarande - Albanija
 

Sarande je jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Ona je poznata po svojoj vedroj, elegantnoj i romantičnoj auri koja je posebna za zaljubljene parove. Sarande se nalazi u idiličnom zalivu u Jonskom moru, a okruženo je netaknutom plavom vodom, pješčanom plažom i šetalištima.
 
10. Niš - Srbija
 

 
Niš je kulturno, industrijsko i administrativno središte na rijeci Nišavi u Srbiji. Niška tvrđava, arheološko nalazište i Ćele kula su samo neke atrakcija u ili oko Niša koje treba posjetiti. Niška tvrđava je važan istorijski spomenik koji se izdiže na desnoj obali rijeke, sa pogledom na naselja starija od dva milenijuma.
 
izvor: earthtraveling.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog