Banja Luka

Izložba "Saradnja za Naturu" u Banjaluci (Foto)

U Domu omladine grada Banja Luka otvorena je izložba pod nazivom „Saradnja za Naturu“.

Izložba Saradnja za Naturu je dio projekta Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima, finansiranog od strane SIDA-e, a kojim upravlja Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, nakon sarajevske promocije, svoju publiku pronašla je i u Banjoj Luci.

Bosna i Hercegovina svrstava se u red evropskih zemalja sa najvišim stepenom biološke raznolikosti. U prilog ovakvoj ocjeni ide veliki broj endema, ali i činjenica da u BiH postoje uslovi za opstanak značajnog broja ugroženih i rijetkih vrsta na nivou Evropske unije. U projektu “Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u Bosni i Hercegovini“ zabilježeno je više od 200 vrsta i oko 60 tipova staništa iz Direktive o staništima iz Direktive o pticama. 

Različiti domaći i strani stručnjaci doprinjeli su izložbi. Na jednom mjestu prikazano je izuzetno bogatstvo flore, faune i različitih tipova staništa, a u posebno dizajniranoj interaktivnoj kućici, svi posjetioci mogu provjeriti svoje znanje o prirodi Bosne i Hercegovine, ali se i dobro zabaviti sa svojim mališanima. Izložba Saradnja za Naturu predstavlja izuzetnu kolekciju potencijalnih vrsta i staništa Natura 2000 mreže u Bosni i Hercegovini. 

Na otvaranju izložbe bili su prisutni mnogi domaći i strani gosti, stručnjaci iz sfere zaštite prirode, studenti, kao i mediji. Nevladine organizacije Naše ptice iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banja Luke značajno su doprinjeli sadržaju i realizaciji izložbe, kako u Sarajevu tako i u Banja Luci. Dizajn i produkciju potpisuje studio ART7.

Izložba „Saradnja za Naturu“ u Banjaluci će biti otvorena za javnost do 7. jula 2014. godine.

izvor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog