Mundijal 2014

Indirekt: rezime grupe A

Brazil je na kraju trećeg kola grupe A, zauzeo prvo mjesto, i samo po tome je opravdao očekivanja -igrom nikako. Počeli su traljavo na "vrat na nos" sa Hrvatskom,i zvojevali pobjedu, u najmanju ruku sumnjivu. Nije više izgleda to taj Brazil, koji u ekipi ima vrhunske kreatore igre, kakvi su nekada bili: Pele, Garinča, Sokrates, Ziko, Ronaldinjo.. Sve se svelo na "daj loptu Nejmaru"-očigledno zaboravljajući koliko ovaj fudbaler ima godina, i kako će se nositi s tim ogromnim teretom na leđima.

On je to nekako i uspio uraditi, i njaviše zahvlajujući njemu Brazil kreće sa "pol pozicie". Vrijedan spomena, kao majstor ove igre u najavi, je i Oskar. Ima tu one drskosti koja krasi velike igrače i razlikuje ih od prosječnih.

Dalje, možda i najupečatljivije do sada je: Brazil po prvi put u svojoj istoriji na bilo kom takmičenju u fudbalu, ima jaču odbranu, od veznog reda i napada. Dani Alveš, Luiz, Tijago Silva i Marselo su, uz pomenute Nejmara i Oskara najzaslužniji za osvojenih 7 bodova i prolaz dalje.

Ova ekipa u knock-out fazi ide na impresivnu ekipu Čilea. Za traženje prolaza u tom meču moraće nešto drstično da se promijeni (uz pretpostavku da suđenje bude 50:50).

Meksiko, je jedva i prošao kvalikifikacije i "dovukao" se do Brazila. A onda se promjenilo sve.

Pokazali su pravo lice, to je ekipa koja ima i glavu i rep-jednostavno oni znaju šta hoće na terenu u toku meča, u svakom trenutku. Kamerun su preskočili, a da su im dva čista gola poništena-što je opet jasan pokazatelj bio za dalje. Hrabro su sombrerosi spuštenog garda ušli u meč sa Brazilom, i iskreno da nije bilo fenomenalnog Očoe na golu, doživjeli bi poraz, ali su pokazali da mogu biti itekako opasni .A, to je na svojoj koži,u  meču za prolaz iz grupne faze osjetila Hrvatska. 

Meksikanci su "mirovali" više od 60 minuta utakmice,  i onda tačno po ustaljenoj taktici sa tri brza gola "otresli" Hrvate o zemlju i pokazali im gdje im je mjesto. Zakazan je susret sa Holandijom, meksikanci tu važe za autsajdere -a jedino što se može reći je da će dvoboj ove dvije ekipe biti poslastica za fudbalske sladokusce.

Hrvatska je bila poslije Brazila favorit za prolaz. Završilo je debaklom od Meksika. Što će reći sljedeće: na otvaranju protiv domaćina sjajni, oštećeni za nepravedno dosuđen penal nad Fredom. Izdigli su se i protiv "haotičnog" Kameruna priredili goledau, i od 98-me i Francuske, opet poklekli kad se "nije smjelo"...

Kamerun-šta reći o igri ove reprezentacije, kada je gotovo nije ni bilo...Više bi se moglo pričati od dešavanjima tipa: odbijanje na aerodromu u Duali da uzmu zastavu od predsjednika, zatim kako je Eto zasebno iznajmljivao smještaj i nije bio u istom hotelu sa saigračima, do one tragi-komične međusobne tuče na utakmici protiv Hrvatske....Ako su im ovakvi odnosi u kontinuitetu-otkud oni u Brazilu?!

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog