Politika

Savez za promjene - dvo ili višestranačka koalicija?

BANJALUKA - Savez za promjene, koji je u utorak, 24. juna, prijavio koaliciju Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH, čine samo dvije stranke, i to SDS i SNS, pišu "Nezavisne novine", pozivajući se na pregled prijavljenih koalicija za ovjeru učešća na opštim izborima.

"Nezavisne" navode da su na pitanje o čemu je riječ iz stranaka potpisnica deklaracije o osnivanju Saveza za promjene stigli različiti odgovori. 

"PDP je i dalje u Savezu za promjene, ali nije potpisao jer nismo postigli još dogovor", rekao je lider PDP-a Mladen Ivanić, koji nije želio dalje da razgovara o toj temi. 

U SDS-u, NDP-u i SNS-u uvjeravaju da je riječ samo o tehničkoj stvari, jer koaliciju za zajednički nastup za nivo predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH mogu prijaviti samo stranke koje su se pojedinačno prijavile za učešće na izborima na tim nivoima. 

Lider SDS-a Mladen Bosić ističe da je dogovor unutar Saveza bio da koaliciju prijave SDS i SNS, jer se većina stranaka nije prijavila za izbore na nivou BiH, odnosno za člana Predsjedništva BiH. 

Na konstataciju "Nezavisnih novina" da to praktično znači da formalno-pravno Savez za promjene čine samo SDS i SNS, a da je podrška ostalih stranaka deklarativna, Bosić je rekao da Savez čine stranke koje su potpisale deklaraciju i sporazum o Savezu. 

Međutim, ostalo je nejasno zbog čega uz SDS i SNS, u koaliciji, odnosno Savezu za promjene, i zvanično nije i PDP, s obzirom na to da je ta partija prijavila učešće na izborima na svim nivoima vlasti uključujući i predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH, navode "Nezavisne". 

I lider NDP-a Dragan Čavić pojašnjava da je stvar tehničke prirode jer mnoge stranke nisu prijavile učešće u "trci" za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srpske. 

"Da biste se samostalno prijavili za izbore na tom nivou, treba da imate 40.000 KM, jer za člana Predsjedništva BiH dodatno se plaća 20.000 KM, a da bismo prijavili koaliciju, iste stranke moraju biti prijavljene i za nivo člana Predsjedništva BiH i za predsjednika Srpske", rekao je Čavić. 

Predsjednik SNS-a Hadži Jovan Mitrović, takođe, kaže da je stvar tehničke prirode i da PDP nije potpisao koaliciju jer vjerovatno čeka sjednicu Glavnog odbora stranke. 

"Nezavisne" saznaju nezvanično da na sastanku koji je Savez za promjene održao u ponedjeljak, dan prije isteka roka za prijavu koalicije i kada se lideri stranaka nisu željeli obraćati novinarima tvrdeći da će biti izdato saopštenje, nije postignut konačan dogovor o zajedničkom nastupu i kandidatima iako su izlazeći sa sastanka svi tvrdili da je dogovor o koaliciji postignut. 
"PDP je insistirao da uz potpis za koaliciju potpišemo i imena kandidata među kojima je Mladen Ivanić za člana Predsjedništva BiH, ali ostale stranke, prije svih SNS i SDS, nisu željele potpisati i pristati na to. Tako se sastanak i završio, svi su deklarativno dali podršku Savezu za promjene, uključujući i PDP, koji nije želio potpisati koaliciju za CIK", ispričao je izvor "Nezavisnih" koji je prisustvovao sastanku lidera opozicije. 

Isti izvor navodi da će NDP i sve ostale manje stranke dati podršku Savezu za promjene i da je ostalo još nejasno da li će PDP ostati u tom savezu jer ne želi odustati od kandidature Ivanića za člana Predsjedništva BiH, što za ostale stranke nije prihvatljivo i na šta SDS, kako sada stvari stoje, ne smije pristati zbog "mira u kući". 

"Ostaje do 14. jula da pokušamo doći do dogovora, mada će biti teško jer, prije svih, SDS će morati Ivaniću prepustiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. U suprotnom, Savez za promjene činiće stranke koje će podržati jednog kandidata, a Ivanić će biti drugi kandidat", ispričao je ovaj izvor "Nezavisnih", izrazivši nadu da će do dogovora na kraju ipak doći. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog