Mundijal 2014

Indirekt: rezime grupe F

Gaučosi sa tri pobjede-dakle maksimalnim učinkom opravdali su očekivanja samo po broju osvojenih bodova i pol-pozicijom za osminu finala, što ako budu ovako igrali neće im značiti ama baš ništa.

Prvo su savladali BiH koja se prepala više nego što je trebalo (ako je trebalo ikako) Argentine, pa su ranim autogolom, olakšali put do pobjede Argentini. 

A zatim slijedi Iran i unaprijed upisani bodovi. Kad nelezi vraže -jeste Argentina imala ogroman posjed lopte, ali sve ja tebi-ti meni loptu bez ikakve konkretizacije, Iran je imao dvije kolosalne prilike i oštećen je za jedanaesterac. 

I kad su svi čekali da sudijskim zviždukom bude ubilježeno u fudbalske almanahe još jedno čudo, u nadoknadi vremena "Mesija" pogađa u 90-ku i iako je pretrčao jedva 1000 metara za čitavu utakmicu, donio već tada prolaz i prvo mjesto u grupi. Treće kolo je donijelo goleadu sa Nigerijom i bravure Mesija.Čeka ih u osmini finala nimalo naivna Švajcarska.

Nigerija je počela očajno sa 0:0 protiv Irana, zatim je na sumnjiv način pobjedila BiH, i trasirala sebi put ka osmini finala i Francuskoj. Aposlutni su autsajderi u tom meču.

BiH je izgubila časno od Argentine, ali to časno se pretvorilo u neku euforiju -kao da častan poraz, ipak nije poraz, a jeste i možda suroviji, ispostaviće se kasnije.

Uzrok tog "slavlja" je nadobudnost ulaska u meč sa Nigerijiom, koji ruku na srce nisu trebali da izgube, ali nepravilno dosuđen ofsajd Džeki, je odredio dalji tok meča, koji je nakon 90 i plus minuta otpisao zmajeve iz igre za prolaz dalje. Čast svog prvog učešća na Mundijalu, odbranili su ubjedljivom igrom i više nego zasluženom pobjedom nad Iranom.

Šta reći za Iran, od totalnih autsajdera i anonimusa, došli su čak u poziciju, da u trećem kolu protiv BiH pobjedom odu dalje! Ali ispostavilo se da današnji fudbal ne trpi kukavičluke i "parkirane autobuse" pred golom, što im je uspjelo protiv Nigerije, umalo i protiv Argentine, ali kada im je trebala bilo kakva pobjeda doživjeli su debakl u igračkom i rezultatskom smislu od BiH, koja ih je spustila na zemlju.

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog