Mundijal 2014

Indirekt: rezime grupe G

Iako su mnogi sumnjičavo gledali na meč Njemačka-SAD, jer je remi donosio siguran prolaz i jednima i drugima, panceri i ameri su ga odigrali krajnje pošteno i veoma borbeno po velikom pljusku-epilog 1:0 za "elf" golom Milera.

Njemačka je dakle osigurala prvo mjesto u grupi, što je bilo i očekivano. Prvo su u paramparčad razbili Portugalce, nakon toga im je slijedio duel sa Ganom, u kojem im je visilo u jednom trenutku čak i remi, ipak ostalo je 2:2.

Možda su stigli do osmine finala ne tako impresivnom igrom, ali cilj je ostvaren.Takođe treba istaći činjenicu da su na prvenstvu bez, možda trenutno najaboljeg igrača, Marka Rojsa.

"Jenkiji " su prvi meč dobili u posljednjim trenucima meča protiv Gane, da bi u susretu protiv portugala, upravo u posljednjem trenutku meča primili gol i ispustili pobjedu. Na kraju su otišli dalje iako u predviđanjima tamo ih niko nije vidio.

Portugalci su, poslije Španije najveće razočarenje prevenstva. Nakon gluposti (ko zna koje po redu) stopera Pepea i crvenog kartona u prvom meču protiv Njemačke, doživjeli su debakl od 0:4. Sljedeći meč protiv SAD-a, prvo su poveli, da bi Amerikanci preokrenuli rezultat, a onda su spasili bod u 93 minutu i tanku nadu da uz ubjedljivu pobjedu protiv Gane, i poraz SAD-a od Njemačke idu dalje. To se nije ostvarilo. Na kraju samo pirova pobjeda na oproštaju od Brazila.

Gana, je još jedna u nizu afričkih (ali i drugih) reprezentacija u kojima su bili poremećeni međuljudski odnosi, i narušavana atmosfera iz više razloga. Prvo su odbili da uopšte igraju na prvenstvu, jer im nisu isplaćene premije od nacionalnog fudbalskog saveza. Na tu vijest, stigao je "keš" avionom i podijeljen izemeđu igrača.

 Drugo je tuča Muntarija i Prinsa Boatenga i to dva puta. S obzirom na dešavanja, oni su još i dobro odigrali. Nesretno i nespretno su izgubili od Amerikanaca, zatim su pružili žestok otpor Nijemcima-ako nisu bili i bolji, i na kraju su se sastali sa Portugalom u kojima im je pobjeda donosila prolaz, ako bi se poklopio rezultat iz meča Nijemaca i Amerikanaca, no i tu su izgubili 2:, i nakon dva uzastopna prolaska u osminu finala na prethodna dva svjetska prvenstva, ovaj put "crne zvijezde" nisu uspjele.

Piše: Srđan Šekara
 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog