Mundijal 2014

Indirekt: rezime grupe H

Da će biti favoriti iz sjenke, i reprezentacija, koja bi mogla daleko dogurati, Belgija, je to za sada potvrdila u grupi H. Problematično je počelo samo u prvom pouvremenu utakmice sa Alžirom, ali su drugom dijeu Mertens i Felaini donijeli prva tri boda "crvenim đavolima". Zatim je Rusija nadigrana i pobjeđena i već tada je osigurano prvo mjesto i prolaz u osminu finala.

U trećem meču sa "drugim timom" rutinski su priveli posao kraju, što se tiče grupne faze, i sa 1:0 savladali Južnu Koreju. Dakle, u najavi je možda i najveće prijatno iznenađenje Mundijala -Belgija-sa vjerovatno najjačim timom u svojoj istoriji, jačim čak i od generacije Šifa, Van Himsta, Kulemansa, Pfafa. Kao favoriti, u osmini finala čekaju "sudar" sa Klinsmanovim SAD-a.

Alžir je taj koji drugi putnik u eliminacionu fazu uz Belgiju. Prvo su izabranici Jablaničanina i legende mostarskog Veleža, Vahida Halilhodžića, natjerali Belgijance da se pomuče dobrano da bi ih savladali. A onda su u pravoj goleadi savladali Južnu Koreju, nadtrčavši je, što je, ko poznaje kako igra Koreja, zaista uspjeh. Zakaz je, u trećem kolu dule odluke sa Rusijom, gdje je "pustinjske lisice" i remi vodio dalje. Nije počelo najbolje, jer je Rusija pritisnula od početka, rano povela, ali su u drugom djelu Alžirci anulirali vođstvo, sačuvali remi do kraja utakmice i odlaze u osminu finala na novi za njih istorijski okršaj sa Njemačkom.

"Zbornaja Komanda" pod vođstvom Fabija Kapela je razočarala, prije svega igrom. Italijanski stručnjak (nesumnjivo znalac), sputao je slovenske duše taktikom, koja nije dozvoljavala da se Rusi razmašu, a nije da nisu imali sa čime. Najveća zamjerka Italijanu je što je svaki meč počinjao bez prve ruske zvijezde, i najtalentovanijeg fudbalera, klasičnog plejmejkera, Alana Džagoeva, i prvog strijelca Keržakova, koji je doduše počeo samo treći meč protiv Alžira.

Rusi su u svakoj utakmici djelovali sputano, od prve utakmice sa Korejom, protiv Belgije, gdje su "pali" bez poštenog otpora, i na kraju sa takvim pristupom su i remizirali sa Alžirom, što ih vodi kući.

Južna Koreja je bila samo puki posmatrač na svakoj od utakmica u grupi, osim one sa Rusijom gdje su postigli gol  zahvaljujući kardinalnoj grešci golmana Akinfejeva. Alžir ih je nadtrčao i pobijedio ubjedljivo, tu su postigli doduše dva pogotka, ali su i primili četiri.U oproštajnom meču lako su izgubili od rezervista Belgije 0:1.

Piše: Srđan Šekara
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog