Zanimljivosti

Adrenalinski ugođaj u najpopularnijim kanjonima - Koliko koštaju rafting ture u BiH?

"Putovanje kroz balkanski Veliki kanjon". Pod ovim imenom je prije dvije godine američki sajt "SmarTravel" preporučio putnicima avanturistima da probaju rafting na rijekama u BiH i regionu. Spoj divljine i prirode, adrenalina i izazova, tradiconalne kuhinje i porodične dobrošlice, uvrstio je Taru, Drinu, Vrbas, Neretvu i Unu na turističku mapu svijeta.

Predstavljamo vam ponude rafting kampova za ovu ljetnu sezonu. 

Raj za avanturiste zasigurno je spust niz Taru i Drinu. To je već tradicionalno odredište zavisnika o adrenalinu i iskrenih zaljubljenika u prirodu. Oni koji žele da istraže drugi po veličini u svijetu i najveći u Evropi – kanjon Tare, te očuvane predjele u Nacionalnim parkovima "Sutjeska" i "Durmitor", mogu se odlučiti za jednodnevnu turu ili ponude sa noćenjem u kampovima smještenim uz Taru i Drinu. 


U Bastasima nadomak Foče, na putu ka Nikšiću i Podgorici, svakog ljeta se okupljaju ljubitelji adrenalinskih spustova i zabave. Mjesta za spavanje u bungalovima izgrađenim u planinskom stilu ima dovoljno, a aranžmani koji se mogu zakupiti su brojni. Svi kampovi, osim raftinga, u ponudi imaju i druge avanturističke pakete, kao što su planinarenje, safari, izleti, pješačenje, te odmor uz najljepša jezera okolnih planinskih ljepotica. 

Ovdje stižu turisti iz cijelog svijeta, naoružani energijom i dobrim raspoloženjem. U rafting kampovima na Bastasima rekli su nam da je najviše posjetilaca iz susjedne Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije, te iz Poljske, Italije, Čilea, Češke, Austrije, Njemačke, Rusije, nordijskih i drugih zemalja.

Rafting centar "Drina-Tara" u svojoj ponudi ima čak 170 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim bungalovima. Jednodnevne i višednevne ture su na bazi punog pansiona. 

Najpopularniji aranžman je, kažu u tom centru, tri dana sa dva noćenja koji košta 110 EUR po osobi. Riječ je o realaciji Brštanovica - Šćepan Polje - Bastasi – Foča dugoj 42 km. To je ujedno i najatraktivniji dio rijeke. U ovaj paket su uključeni pješačenje i džip safari Nacionalnim parkom "Sutjeska" i prašumom Peručica, ako to turisti žele.

Ukoliko za rafting izdvojite jedan dan bez noćenja, u rafting centru "Drina-Tara" ćete platiti 45 EUR po osobi, a sa noćenjem 60 EUR. Oni u ponudi imaju i turističke ture do Sarajeva i Andrićgrada, obilazak carskih vinograda i degustaciju vina u Trebinju, te izletje do Dubrovnika. 

Ekspedicija kroz cijeli kanjon Tare gdje se mogu upoznati njegovi najatraktivniji i najdublji dijelovi, košta 230 EUR. Sve takse na relaciji Đurđevića Tara - Brštanovica - Šćepan Polje su uračunate u cijenu. 

U rafting kampu "Kalista" spuštanje kanjonom najuzbudljivije rijeke u Evropi košta 225 EUR sa prevozom i taksama. Jednodnevni spust košta svim obrocima cijeni se 55 EUR, s tim da, kako su nam reklu u tom kampu, porcije nisu orgraničene. 

Tri dana raftinga sa dva noćenja platićete 100 EUR. I ovaj kamp nudi opcije za eko turizam u Nacionalni park "Sutjeska", u skladu sa intersovanjima turista, te posjetu pješčanim piramidama, poznatijim kao fočanska "Đavolja varoš". Ne tako daleko od mjesta Bastasi su planinske ljepotice Zelengora, Vučevo, Ljubišnja, Durmitor, te i "Kalista" organizuju izletje u vidu planinarenja i pješačenja. Smještajni kapaciteti kampa su 107 kreveta u bungalovima sa dva, tri i četiri kreveta. 

Rafting centar "Tara-raft", osim sličnih aranžamana sa spustovima, u ponudi ima i odmor u planinskoj kolibi. U oazi mira i tišine, duboko u šumama Zelengore, napravili su drvenu kuću sa 24 kreveta kako bi razvili planinski turizam. 

- Objekat raspolaže sa velikim dnevnim boravkom, ognjištem, ustakljenom terasom, kuhinjom, tri apartmana, dvije četverokrevetne sobe, četiri kupatila sa toplom vodom, dva toaleta, što bi trebalo da pruži pun komfor onima koji dođu. Ljepota okruženja nikog ne ostavljaju ravnodušnim, svi se zaljube u ovo mjesto – kažu u "Tara-raft". 

U tom kampu možete da iznajmite i konje za jahanje sa ergele iz obližnjeg sela Vrbnice. 

Iako Rafting centar "Tara-Raft" raspolaže sa 80 ležajeva u višekrevetnim sobama sa kupatilima, vikendi se rezervišu oko 20 dana unaprijed. Kažu da imaju u planu proširenje kapaciteta, ali isključivo za smještaj apartmanskog tipa.

U svim kampovima pokraj Drine na Bastasima vikendi su najtraženiji i ubrzano se popunjvaju, a radnim danima uvijek vas čeka mjesto. 

Ako se odlučite za rafting Vrbasom, smještaj ćete morati uplatiti u nekom od banjolučkih hotela, hostela ili u privatnom smještaju. Za spust niz kanjon od Bijelog potoka do Rafing centra Vrbas, preko banjolučke agencije "Guideline" trebalo bi izdvojiti 18 EUR po osobi. Dionica od Krupe na Vrbasu do RC Kanjon duga 15 km košta 23 EUR, dok 6 km duža staza, koja kreće od Bijelog buka, košta 28 EUR po osobi. 

U ponudi te agencije postoji "sunrise" i "active" paket. Prvi aranžman moguće je uplatiti za 36 EUR, a podrazumijeva spust niz dionicu od 15 km, sa doručkom i ručkom. "Active" aranžman sastoji se od spusta koji polazi iz Bijelog potoka i kanjoninga rutom Bastasi – kanjon Švarakave – Bastasi po istoj cijeni kao i prvi paket. 

Pravi izazov za zavisnike od adrenalina mogao bi biti noćni rafting na Vrbasu za 70 EUR po osobi, sa startom u mjestu Mutno vrelo. Za predah upoznajete okolne prirodne ljepote pješačenjem, a možete obići i manastire u Krupi. 

Iako je ove godine smanjeno interesovanje zbog nedavnih poplava, u agenciji "Guideline" kažu da na rafting u Banja Luku najviše dolaze turisti iz Slovenije, Holandije, Češke, Slovenije, Engleske. 


Prava poslastica za turiste je i rijeka Una. Nezaobilazna i najuzbudljivija ruta je Štrbački buk – Lohovo. U agenciji "Bijeli Una rafting" taj ugođaj košta 80 KM. Za nešto kraću relaciju Kostel - Grmuša od 15 km platićete 50 KM po osobi, a 40 KM za 3 km kraću rutu. Adrenalinski spust od Kostela do Bosanske Krupe cijeni se 60 KM. 

Ukoliko za rafting na Uni napravite rezervacije preko ove agencije, ručak i smještaj ćete dodatno platiti. Cijena varira u zavisnosti od toga šta želite za jelo i da li će to biti smještaj u seoskim domaćinstvima, kampovima ili hostelima. 

Zbog raftinga na rijeci koja razdvaja Hrvatsku i BiH, 90% turista dolazi iz Hrvatske i Slovenije. "Bijeli una rafting" u ponudi ima i hidrospid, skakanje, kao i spuštanje niz divlju Unu u čamcima. 

Nešto manje divlja, ali podjednako popularna među turistima, je Neretva. Na rijeci za koju kažu da je "Nil" Hercegovine, "srčana arterija" i "vrelo života" tog područja, jedan spust od sela Glavatičevo do pred ulazak u Konjić, košta 70 KM. 


Ako pored jednodnevnog raftinga uzmete i noćenje u nekoj od kamenih kučica u etno selu "Ban Vir", mjestu između Boračkog jezera i Glavatičeva, agencija "Hit raft" vam nudi aražman od 100 KM.

Dodatni izazov može biti ponuda moto-krosa, odnosno vožnja kros-motorima po predjelima Bjelašnice, Lukmira, Prenja, kao i kanjoning na Rakitnici. Nemojte zaboraviti na Boračko i Prokoško jezero. 

Na rafting niz ovu hercegovačku ljepoticu, osim turista iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke i Poljske, dolazi veliki broj ljudi iz arapskih zemalja.

Bilo koji kanjon i aranžman da izaberete, užitak na brzacima bosanskohercegovačkih rijeka je zagarantovan.

izvor: Ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog