Banja Luka

Planinari osvojili najviš vrh Srpske i BiH

Oko 170 planinara popelo se danas po idealnom vremenu na najviši planinski vrh Srpske i BiH Maglić, u okviru tradicionalne akcije "Vidovdanski uspon na Maglić".

Sekretar Planinarskog saveza Republike Srpske Milorad Jovanović rekao je Srni u telefonskom razgovoru sa "krova" Srpske da su planinari oko 7.00 časova krenuli iz baznog kampa na Trnovačkom jezeru, a na vrh Maglića, visok 2.386 metara, počeli su pristizati oko 11.00 časova.

"Vrijeme je idealno. Sa vrha se pruža fantastičan pogled, sa jedne strane na Durmitor, Pivsku planinu, a sa druge na Zelengoru i dalje prema Hercegovini i srednjoj Bosni", rekao je Jovanović.

Planinari su pristigli iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i drugih zemalja Evrope.

Na vrhu su mogli da se upišu u planinarsku knjigu, koju su, zajedno sa planinarskim pečatom, našli u limenom sandučetu.

Jovanović je rekao da je bilo i onih koji su se prvi put popeli na Maglić, pa je obavljeno njihovo "planinarsko krštenje", simboličnim šibanjem na "krovu" BiH.

On je dodao da će učesnici ovog pohoda iskoristiti lijepo vrijeme, pa će se u toku dana popeti i na obližnju planinu Bioč.

U akciji učestvuje oko 300 planinara, a otprilike polovina njih se odvažila za uspon na vrh Maglića, dok je druga polovina ostala u kampu gdje mogu da uživaju u kupanju u jezeru.

Akcija "Vidovdanski uspon na Maglić", koju 21 godinu zaredom organizuju Planinarski savez Republike Srpske i Planinarsko društvo "Zelengora" iz Foče, završava se sutra povratkom planinara sa Trnovačkog jezera na Tjentište.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog