Mundijal 2014

Džejms Rodriges za istorijski uspjeh Kolumbije

Fudbaleri Kolumbije predvođeni sjajnim Džejmsom Rodrigesom plasirali su se prvi put u istoriji u četvrtfinale Svjetskog prvenstva pobjedom nad Urugvajem od 2:0.

Rodriges je postigao oba pogotka za Kolumbijce i tako se sa pet datih golova osamio na vrhu liste strijelaca Mundijala u Brazilu.

Iako je napadač Monaka bio centralna figura meča, cijela ekipa Kolumbije odigrala je odličan meč i potpuno zasluženo slavila protiv potpuno nemoćnog Urugvaja.

Izabranici Hosea Pekermana u četvrtfinalu će igrati protiv reprezentacije Brazila, koji je tek poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca uspio da pobijedi Čile. 

Uruši su u meč ušli znatno oslabljeni zbog neigranja najboljeg igrača Luisa Suaresa, koji je suspendovan zbog ujedanja Đorđa Kjelinija. 

Početak utakmice nije nam donio previše uzbuđenja, a uvodnih 10 minuta proteklo je u veoma gruboj igri igrača Urugvaja. Kolumbija je odmah na startu preuzela kontrolu nad loptom, a najviše je prijetila udarcima sa distance. 

Zuniga je dva puta oprobao udarac, jednom je Muslera odbranio, dok je drugi šut završio pored gola. Slobodnjak Kvadrada sa više od 30 metara Jepes je pokušao da skrene, ali je lopta otišla preko prečke.

Sa druge strane, Uruši su bili potpuno bezidejni i vidjelo se da im mnogo fali najbolji igrač Luis Suares. U prvih 25 minuta nisu uspjeli da organizuju smislenu akciju i bili su potpuno podređeni na terenu. 

Pokušavali su kao i prije četiri godine u JAR da centriraju sa skoro pola terena, ali je Forlan zaboravio da se ovoga puta ne igra loptom 'Džabulani'. 

Potpuna dominacija Kolumbijaca na terenu rezultovala je vođstvom u 28. minutu, kada je Džejms Rodriges postigao fenomenalan pogodak. 

Nakon asistencije Agilara glavo, Rodriges je primio loptu grudima na neka 22-23 metra, a onda je uhvatio volej ne dopustivši joj da padne na zemlju i ona je od prečke završila u golu Muslere. Defitinitivno pogodak koji će ući u izbor za najbolji na Svjetskom prvenstvu. 

Kolumbija je do kraja poluvremena kontrolisala dešavanja na terenu i nije dozvolila rivalima da ozbiljnije priprijeti golmanu Ospini. 

Drugi dio igre počeo je novom inicijativom izabranika Hosea Pekermana, a to im se isplatilo već u petom minutu igre, kada je viđena možda i najljepša akcija na cijelom turniru.

Napad je na desnoj strani započeo Gutijeres, koji je u sredini tražio Martinesa. Napadač Porta odložio je loptu na lijevi bok do Armera, koji je centrirao na drugu stativu gdje je čekao Kvadrado. Kada su svi mislili da će Kvadrado sa peterca gađati gol, on je vratio povratnu Rodrigesu koji je sa pet metara pogodio praznu mrežu. 

Rodriges se tim golom osamio na vrhu liste strijelaca Mundijala u Brazilu, dok je Kvadrado zabilježio četvrtu asistenciju. 

Poslije tog pogotka, Kolumbija je odlučila da prepusti inicijativu Urugvajcima, koji su do kraja meča imali samo jednu pravu priliku. Maksi Pereira je u 78. minutu izašao 1 na 1 sa Ospinom koji je uspio da odbrani udarac protivnika. Ospina je odigrao odlično drugo poluvreme, imao je nekoliko zapaženih odbrana i pored Rodrigesa i Kvadrada bio najbolji pojedinac meča. 

Utakmica je ušla u mirnu završnicu, Pekerman je izveo Rodrigesa koji je dobio velike ovacije, a Kolumbija je prvi put u istoriji izborila plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog