Mundijal 2014

Furiozan finiš Holanđana

Po ogromnoj vrućini, i ogromnoj količini vlage, što inače karakteriše Fortalezu, Holanđani I Meksikanci odigrali su uzbudljiv meč. Prvih dvadesetak minuta je krenulo žustrije od stane "sombrerosa", Holanđani nisu ni priprjetili Očoi u tim trenucima. Zatim je portugalski sudija Pedro Pruensa dao trominutni "coolbreak", da bi se svi akteri osvježili. Ostatak prvog poluvremena bio je i dalje "u rukama"Meksikanaca, ali bez konkrtnog učinka.

Drugo poluvrijeme počinje dribligom Đovanija Dos Santosa, prvo je izabcio Blinda i igre, a zatim i Vijnalduma i pogodio malu mrežicu gola, golmana Silesena. Erupcija oduševljenja na Kastelaou meksičkih igrača,"klupe" i fanova na tribinama.68. minut na semaforu 1:0 za Meksiko.

Za tim se i nastavilo u tom ritmu drugo poluvrijeme, Meksiko opasan i prijeti. A onda, do tada, najveća prilika za Holandiju. Korner je izveo Kujt, u skoku je najbolji bio De Vrij, ali Očoa fenomenalno reaguje i odbija loptu koja pogađa stativu, i dalje su meksički bekovi otklonili opasnost. Od tog momenta "Oranje" je krenulo na sve ili ništa, ušao je Depaj, a neprimjetnog Van Persija mjenja Huntelar.

U 86. minutu korner za Holandiju, izvodi ga Kujt, u skoku je najviši Huntelar, ali nije u poziciji da uputi šut ka golu, već je vraća na nekih destak metara od gola, lopta se odbija nespretno od Rodrigeza, pravi drop-kick na koji nalijeće Snajder i pravom bombom vraća stanje na početak, 1:1.I kada su svi mislili, i kondicioni treneri i fizioterapetu obje ekipe polako spremale opremu za rehabilitaciju igrača pred produžetke, desio se terenutak odluke. 

U 93. minutu preko desne strane napada Holandije prodire Arijen Roben, dribla dvojicu protivnika u nizu, i stiže do gol-aut linije, vješto je zadržava u terenu, varkom tijela mjenja smjer kretanja ka unutar šesnaestercu, izmiče loptu za malo, što je bilo dovoljno da Rafael Markez zakači kopačkom ovog sjajnog driblera, i dileme nema, Pruensa pokazuje na bijelu tačku. Loptu stavlja na "kreč" Huntelar i rutinski loptu šalje u svoju lijevu stranu, golmna Očou u lijevi i baca sve Meksikance u očaj, a donosi neopisivu radost svim onima koji su navijali za Holandiju.

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog