Muzika i film

Dnevni sadržaji uvod u muzičke okršaje Jelen Demofesta

Sedmo izdanje banjalučkog festivala Jelen Demofest, kao i prethodnih godina, pored glavnog muzičkog programa na tvrđavi Kastel donosi bogat dnevni sadržaj, koji uključuje brojne radionice, predavanja, promocije i izložbe.

Izložba fotografija: Upravo izložba fotografija u galeriji Doma omladine otvoriće ovogodišnji festival demo bendova, te će tako posjetioci od prvog dana u 11 časova moći da pogledaju fotografske radove nastale tokom prethodnih šest godina, a za koje su bili zaduženi oficijelni fotografi Jelen Demofesta, među kojima su Igor Petrović, Bojan Vasiljević, Dejan Đurić i Filip Bijelić.

Na fotografijama su zabilježene mnoge sekvence koje vjerno odražavaju i prenose emocije pojedinih trenutaka, od onih najeksplozivnijih do najdirljivijih, bilo da se radi o takmičarskim svirkama, nastupima velikih imena regionalne i svjetske scene ili održavanim radionicama, promocijama i predavanjima.

Ovo vizuelno putovanje kroz istoriju festivala biće otvoreno za javnost tokom sva tri dana ovogodišnjeg Jelen Demofesta, pa će svi zaniteresovani biti u mogućnosti da posjete izložbu i prisjete se sopstvenih uspomena iz prethodnih godina ili dožive atmosferu sa dešavanja koja su propustili.

Manic Drum: Prošle godine, slovenački bubnjarski kolektiv Manic Drum ustupio je komplet bubnjeva za glavnu pozornicu Jelen Demofesta, na kojem su svirali svi demo bendovi, te uručio nagradu za najboljeg bubnjara festivala, koja je tada premijerno uvedena.

Na sedmom Jelen Demofestu, Manic Drum će, pored organizovanja bubnjarskih radionica, te obezbijeđivanja bubnjeva za glavnu binu, uručiti dva doboša. Jedan će, kao i prošle godine, biti uručen najboljem bubnjaru festivala, a drugi bubnjaru pobjedničkog benda. Profesionalci u kreiranju "custom" bubnjeva dizajnirali su i Jelen Demofest bubanj, naziva "Žuta osa", koji je u bojama festivala i nazvan po nacionalnom piću.

Učešće Manic Druma na festivalu se nastavlja i kroz radionice, koje će biti održane 17. i 18. jula u amfiteatru Doma omladine, u periodu od 14 do 16 časova. Pored dobro znanih imena, Petra Cizelja, Denisa Horvata i Davida Morgana, ove godine svi ljubitelji zvuka "žile kucavice svakog benda" će imati priliku da upoznaju i Davida Slatineka, još jednog člana Manic Drum tima, te da kroz interaktivne radionice nauče više o kombinacijama i tehnikama ovog instrumenta i vježbaju naučeno kroz testiranje Manic bubnjeva.

Strip Art: Aktivnosti vezane za strip su već godina dio Jelen Demofesta, pa će ponovo biti organizovani brojni sadržaji za sve ljubitelje ove umjetnosti. U sklopu dnevnog programa festivala, tokom sva tri dana, održaće se promocije strip izdanja, interaktivne radionice i predavanja, u kojima će učešće uzeti renomirani umjetnici iz ove oblasti.

Centralna promocija će biti predstavljanje novog broja magazina "Parabellum", po mnogima, najobimnije strip izdanje ikada objavljeno na prostoru bivše Jugoslavije. Na 268 stranica, od čega je 56 u boji, nalaze se radovi afirmisanih domaćih umjetnika, ali i mladih autora kojima se ovim putem daje prijeko potreban prostor, a izdavač je Udruženje strip autora i obožavalaca stripa RS "Deveta dimenzija".

Osim promocija, ljubitelji stripa će imati priliku da učestvuju i u edukativnim sadržajima koje će voditi iskusni umjetnici.

Tako će zainteresovani imati priliku da se upoznaju sa Miloradom Vicanovićem Mazom, Draganom Lazarevićem, poznatijim kao Dragan de Lazare, te Bobanom Savićem Getom, predstavnikom mlađe generacije regionalnih artista, kao i Željkom Pahekom, koji će predstaviti strip album "1300 kadrova" posljednjeg dana festivala.

Video, album i poezija: Treći dan dnevnog programa će tako biti i najraznovrsniji, sa sadržajima za ljubitelje skoro svih vrsta umjetnosti.

Program će otpočeti promocijom albuma prvenca i video spota prošlogodišnjih pobjednika Jelen Demofesta, sinjskog benda M.O.R.T, nakon čega će predavanje održati Dušan Jevtović, renomirani jazz gitarista i član žirija sedmog Jelen Demofesta, koji će podijeliti svoja znanja i iskustva sa svim ljubiteljima gitarskog zvuka.

Dan promocija biće zaključen poslasticom za ljubitelje pisane riječi, jer će svoju novu knjigu predstaviti Nikola Vranjković. Čuveni muzičar i multitalentovani umjetnik će, tako, upoznavanjem javnosti sa svojom zbirkom pjesama i priča u velikom stilu zatvoriti dnevni program festivala i na najbolji način najaviti finalno muzičko veče.

Glavni program sedmog Jelen Demofesta biće održan od 17. do 19. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog