Vijesti

Ministarstvo pravde RS probilo budžet za četiri miliona KM

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je mišljenje s rezervom Ministarstvu pravde RS, jer je utvrđeno da su probili budžet za blizu četiri miliona KM.

U zbirnom finansijskom izvještaju Ministarstva pravde za 2013. navedeno je da su institucije obuhvaćene ovim resorom potrošile više od odobrenog za pokrivanje troškova naknada, režija, materijala i drugih stavki, a bilo je kršenja i Zakona o javnim nabavkama BiH. 

Revizijom su, osim Ministarstva, obuhvaćeni i pojedinačni izvještaji za Republičko tužilaštvo, Specijalno tužilaštvo RS, Okružno tužilaštvo Banjaluka, Okružni sud Banjaluka, osnovne sudove Banjaluka, Bijeljina i Foča, KPZ u Banjaluci, Bijeljini i Foči, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, Centar za edukaciju sudija i tužilaca u RS i Centar za besplatnu pravnu pomoć.

Odlukom o rebalansu budžeta za prošlu godinu pravosudnim institucijama odobreno je 103,4 miliona maraka. Za bruto plate izdvojena su 73 miliona, a za  bruto naknade i ostala lična primanja dato je 3,3 miliona KM, što je za oko 593.000 više u odnosu na rebalans.

Adekvatnu dokumentaciju za pokrivanje prekoračenja reviziji nisu mogli prezentovati banjalučki Osnovni sud i Okružno tužilaštvo, Specijalno tužilaštvo i Kazneno-popravni zavod Banjaluka - navedeno je u izvještaju.

Prekoračenja su utvrđena i po osnovu potrošnje energije, komunalnih i komunikacionih usluga. Nadležni su, naime, prikazali da su potrošili manje od odobrenog, ali je stav revizora da je stvarno izvršenje za 995.784 KM više u odnosu na rebalans. Prvobitno je prikazano da su potrošili nešto više od šest miliona, a nalaz revizora je pokazao da taj račun prelazi 7,1 milion maraka. Manji rashodi u odnosu na rebalans prikazani su i na stavci tekućeg održavanja. Prikazano je da su potrošili više od 603.000 KM, ali je ustanovljeno da je potrošeno 48.719 više. Za stručne usluge potrošeno je 1,2 miliona KM više u odnosu na rebalans.

Neprofitnoj organizaciji "Istorijski projekat Srebrenica" rebalansom je odobreno 200.000, od čega 111.350 maraka nije plaćeno do završetka revizije. Revizori su utvrdili da se u banjalučkom Osnovnom sudu ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, a da određenih odstupanja u obračunima ima i u KPZ Banjaluka. U Ministarstvu juče nismo uspjeli da dobijemo komentar na zamjerke revizora.

Ugovori

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih potrošili su 276.392 KM na ugovore o djelu zaključene sa fizičkim licima koja su angažovana na unosu i sređivanju dokumentacije po projektu "Podrška za istraživanje, dokumentovanje i analizu". U okviru projekta sklopljeni su ugovori o djelu sa licima iz inostranstva čije pojedinačne vrijednosti iznose 10.000 maraka mjesečno, a sam projekat nosi oznaku "tajno".

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog