Mundijal 2014

Njemačka prvak svijeta!

Njemačka je prvak svijeta! Epilog, možda i najrealniji. Panceri su igrali najbolji fudbal na Mundijalu, postigli najviše pogodaka, razbili domaćina u polufinalu, ponizila Ronalda i drugove ...

Četa Joakima Leva je u finalu nagrađena. Bili su za nijansu bolji od Argentine i četiri naredne godine, trofej će biti u vlasništvu Njemačke. Po četvrti put u istoriji. 

Mnogi žale što junak nije Leo Mesi i što Gaučosi nisu prvaci. Mario Gece je igrač o kojem će pričati svjetska javnost. 

Od početka se vidjelo da će to biti žestok duel dviju najboljih reprezentacija na šampionatu. Prštalo je na sve strane. 

Već u trećem minutu, Panceri su dobili priliku da ugroze Romera, ali je živi zid bio dobro postavljen. Odmah je uslijedio protunapad, Higuain je imao solidnu priliku. Ipak, Nojer je odlično procijenio putanju lopte. 

Uslijedio je period igre u kojem je Njemačka imala posjed lopte i sve opasnije prijetila Gaučosima. Bili su to opasni ataci, Miller i Ezil su bili sve opasniji. Fantastičan u odbrani je bio Demikelis, bilo ga je na onom dijelu terena gdje je bilo potrebno. 

Onda je uslijedio momenat kada se Gonzalo Higuain obrukao. Toni Kros je pokušao glavom vratiti loptu odbrani svog tima. Preletala je zadnju liniju i dočekao je Higuain, krenuo usamljen ka golu Nojera i katastrofalno šutirao. Bila je to najveća prilika do tada na meču. 

U 30. minutu, Higuain postiže gol ali je sudija poništio zbog ofsajda. 

Minut kasnije, Širle je ušao u igru umjesto Kramera, koji se povrijedio u 18. minutu, ali je mislio da može nastaviti. Djelovao je dezorijentisano ... 

Nije dugo trebalo Širleu da uđe u priliku. Miler je probio po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac, odigrao za Širlea koji je šutirao sa 11 metara iskosa. Ipak, dobro je bio postavljen Romero. 

Štoper Njemačke Žerome Boateng je spriječio Mesija da dovede svoj ​​tim u vođstvo. Mesi je prošao odbranu, nekako je uputio ka golu, ali je defanzivac Pancera dobro reagovao. 

Taman kada se očekivao sudijski zvižduk za odlazak u svlačionicu, Hevedes je pogodio stativu! Kros je sjajno izveo korner, desni spoljni Njemačke se oslobodio čuvara i zatresao stativu. 

Sabelja je na poluvremenu zamijenio Lavecija. Ušao je Kun Aguero. 

Taman što je počeo drugi dio meča, Leo Messi je propustio sjajnu šansu. Dobio je loptu kroz odbranu, ušao u šesnaesterac, šutirao iskosa s lijeve strane ali na sreću navijača Njemačke, "brazuka" je prozuja pored stative. 

Momenat iz 56. minuta će vjerovatno biti pod lupom argentinske javnosti. Nojer je prilikom jedne intervencije na ivici šesnaesterca bio neoprezan, udario je Iguraina kao brzi voz. Međutim, Ricoli je svirao faul za čuvara mreže Njemačke ... 

Do 70. minute nije bilo šansi ni pred jedni golom. Panceri su izveli opasnu akciju u 71. kada su se s nekoliko kratkih dodavanja prošetali kroz obranu, ali je završnica bila loša. 

Da je Hevedes u opisu radnog mjesta "napadač" sigurno bi Njemačka vodila u 79. minutu. Samo 90 sekundi kasnije, Kros je šutirao sa 18 metara na dodavanje Milera, ali se "brazuka" otkotrljala pored gola. Do kraja drugog poluvremena, nije bilo prilika, pa je poslije tri minute nadoknade, Ricoli odsvirao kraj i dao igračima kratak predah. 

U prvom minutu produžetka, Širle je na dodavanje Millera imao odličnu priliku. Romero je sjajno odbranio. 

Nekoliko minuta kasnije, Palacio je bio neodgovoran. Umjesto da rutinski savlada Nojera s osam metara, pokušao je da ga prebaci pa da ćušne loptu u gol. Preambiciozan potez ... 

Mnogi su očekivali izvođenje jedanaesteraca ali Širle i Gece to nisu željeli. Igrao se 113. minut kada je Širle probio po lijevoj strani, centrirao, Gece je prihvatio loptu na prsa a zatim je fenomenalno proslijedio iza leđa Romera. 

Njemačka slavi junaka Marija Gecea.

Njemačka - Argentina 0:0, produžeci 1:0 

Strijelac: Gece u 113. minutu 

Stadion: Marakana u Rio de Žaneiru. Gledalaca: 72. 000. Sudija: Nikola Ricoli. 

Njemačka: Nojer, Boateng, Humels, Hovedes, Lam, Kramer (od 31. Širle), Švajntštajger, Kros, Ezil (od 119. Mertezaker), Miler, Klose (od 88. Gece). 

Argentina: Romero, Garaj, Demikelis, Roho, Zabaleta, Biljia, Maskerano, Perez (od 86. Gago), Laveci (od 46. Aguero), Higuain (od 77. Palasio), Mesi.

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog