Muzika i film

Sutra počinje "Kratkofil plus"

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel sutra će početi 8. međunarodni filmski festival "Kratkofil plus", na kojem će biti prikazan 31 film iz 25 zemalja, među kojima i dva iz BiH.

Direktor Festivala Darija Buzaković izjavila je da "Kratkofil", uprkos lošim situacijama koje su pratile organizaciju, od uništavanja audio i video opreme u poplavama do pomjeranja datuma, nije izgubio na kvalitetu programa. 

Osim takmičarskog dijela, koji obuhvata kratke forme filma, na festivalu će u revijalnom dijelu biti prikazana dva filma "Ping-pong ljeto", režisera Majkla Tulija iz SAD i "Pogrebnik" režisera Dragana Nikolića iz Srbije. 

Festival će biti otvoren premijernim prikazivanjem filmova snimljenih u okviru projekta "Kratkofil junior", koji je podržao UNICEF. 

Koordinator "Kratkofil juniora" Dušica Ilić rekla je da je Unicef podržao festival u okviru kampanje "Govorimo o mogućnostima", koja podrazumijeva aktivno učešće djece sa smetnjama u razvoju. 

"Djeca su imala priliku da se upoznaju o pisanju i radu na scenariju, koje su mogućnosti kamere, o režiji, o samom snimanju i montiranju filma. Imali smo 18 učesnika, odnosno djecu od devet do 15 godina. Tema je bila `Priroda i duh`, a napravili su tri kratka filma", navela je Ilićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

Posjetioce festivala, čiji su generalni pokrovitelji predsjednik Republike Srpske, Ministarvo prosvjete i kulture i grad Banjaluka, očekuje i niz pratećih programa. 

Organizatori su posebnu zahvalnost iskazali američkoj Ambasadi u BiH i Kancelariji specijanog predstavnika EU u BiH. 

Festival će početi sutra u 21.00 čas i trajaće do četvrtka, 24. jula, kada će biti dodijeljena velika nagrada festivala, nagrada za najbolji regionalni film, nagrada publike i specijalna priznanja žirija koji čine stručnjaci iz filmske umjetnosti Eva Pa, Elin Benet i Miloš Milošević. 

Ulaz je dvije KM

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog