Vijesti

SNSD: Lažne priče SDS-a o zloupotrebama u zdravstvu

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prilikom izmirenja duga prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji nije oštećen i prijava SDS-a Tužilaštvu Srbije je običan politički pamflet s ciljem održavanja lažne priče o zloupotrebama u zdravstvu Srpske, saopšteno je iz SNSD-a.

Iz SNSD-a navode da je prilikom izmirenja duga plaćeno 4,6 miliona evra manji iznos nego što je bio stvarni dug, što su prihvatile Vlada Srbije, kao i institucije ove zemlje.

SNSD je ocijenio tendencioznim i konstatacije da je dobavljač izabran bez objavljivanja tendera, jer je sve u potpunosti urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, kojim je i predviđeno kada se provodi pregovarački postupak, a kada raspisuje tender.

„U konkretnom slučaju proveden je pregovarački postupak, jer je Vlada Srbije dostavila specifikaciju, kojom je jasno definisala koja medicinska oprema treba da se naruči“, navodi se u saopštenju.

U SNSD-u podsjećaju da je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske sredinom 2006. godine imao dug prema zdravstvenim ustanovama Srbije od 18,5 miliona evra, koji je nastao za vrijeme vlasti SDS-a, dok je Republika Srpska poravnanje izmirila sa znatno nižim iznosom.

Navedeni dug izmiren je tako što je Vlada Srbije dala saglasnost da se 25 odsto duga otpiše, a da se preostali dio izmiri putem isporuke medicinske opreme, kao i da se dio duga od oko 2,9 miliona evra izmiri putem ustupanja potraživanja Telekoma Srpske od Telekoma Srbije.

U skladu sa navedenim zaključkom, Vlada Republike Srpske donijela je zaključak da Fond preuzme potraživanja Telekoma Srpske od Telekoma Srbije, za šta je izdvojila namjenska sredstva Fondu, koji je ova zdravstvena ustanova uplatila

Telekomu Repubike Srpske, dok je Telekom Srbije isti iznos uplatio Republičkom fondu za zdravstveno osuguranje Srbije.

Preostali dio duga od 10,9 miliona evra, Fond zdravstvenog osiguranja Repubike Srpske je izmirio Republičkom Fondu Srbije tako što je nabavio i isporučio medicinsku opremu.

Na osnovu pregovaračkog postupka i na saglasnosti Vlade Republike Srpske, Komisija za provođenje pregovaračkog postupka je kao najpovoljnijeg dobavljača izabrala kompaniju „Farma trejd S.A.“ Cirih, sa kojom je sklopljen ugovor o nabavci medicinske opreme u vrijednosti od oko 10,9 miliona evra.

Ugovorom je definisano da će Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske opremu platiti putem kreditnog aranžmana na period šest godina, dok je oprema nabavljena prema kataloškim cijenama i specifikaciji Ministarstva zdravlja Srbije, i isporučena sa uredno potpisanom dokumentacijom o prijemu robe.

Fond Republike Srpske je navedeni kredit izmirio u septembru prošle godine.

U SNSD-u navode da je dug koji je napravila vlast SDS-a i PDP-a do 2006. godine prema Fondu zdravstva Srbije prijetio otkazom usluga u Srbiji pacijentima iz Srpske i izražavaju zahvalnost tadašnjoj Vladi Srbije što je omogućila otpis dijela duga i prihvatila da se preostali dug izmiri na navedeni način, a što je za Republiku Srpsku značilo dodatne uštede.

„Jadna je pravnička pamet SDS-a koja je /Mladenu/ Bosiću sugerisala ovakvu farsu od prijave. Republika Srpska je obavila zakonit pravni posao, koristan za sve njene pacijente kao i Srpsku u cjelini, ali političkom slijepcu je nemoguće da prihvati bilo kakve činjenice“, navodi se u saopštenju.

U SNSD-u tvrde da se dogovor vlada Srpske i Srbije može ovako tretirati samo od SDS-a, jer „kako javnost vidi – za njih je dobro samo ono što se radi u Sarajevu“.

„SDS-ovo probosanstvo i ima za cilj da sruši svaki dogovor Srbije i Republike Srpske, a medijska histerija je posljedica želje SDS-a da sakrije od građana Republike Srpske da se pompezno najavljivani Savez /za promjene/ raspao i prije nego što je počeo da funkcioniše“, navode u SNSD-u.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog