EU integracije BiH

Seminar o proširenoj krivičnoj nadležnosti u BiH

Seminar o proširenoj krivičnoj nadležnosti pravosudnih institucija na državnom nivou počeo je juče u prostorijama Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Proširena krivična nadležnost pravosudim institucijama na državnom nivou daje mogućnost da, pod određenim uslovima, uspostavi jurisdikciju nad krivičnim djelima predviđenim krivičnim zakonodavstvom entitetâ i Distrikta Brčko. 

Početnim sastankom zajedno predsjedavaju Bariša Čolak, ministar pravde Bosne i Hercegovine, i Jean-Eric Paquet, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji. Trodnevni pregled zakonodavstva, pod pokroviteljstvom TAIEX-a, organizovan je u okviru "Strukturnog dijaloga između EU i BiH o pravosuđu i dodatnim pitanjima o vladavini zakona", kao još jedna mogućnost da se svi relevantni akteri otvoreno uključe u izradu nacrta seta reformi pravosuđa na državnom nivou, naročito u polju nadležnosti u krivičnim predmetima. Prisutni su i relevantni članovi Parlamenta BiH.

Tim od četiri iskusna stručnjaka iz država članica EU radi s praktičarima i predstavnicima nadležnih ministarstava na svim nivoima, te razmatra pitanje proširene krivične nadležnosti pravosuđa na državnom nivou. EU je odabrala relevantne eksperte iz država članica (Njemačka, Belgija, Italija) naročito sa iskustvomu ptanjima raspodjele krivične nadležnosti na različitim nivoima vlasti i različitim instancama. Ekspertni tim čine: Eric Bisschop, zamjenik glavnog saveznog tužioca Belgije i rukovodilac Jedinice za organizirani kriminal Ureda saveznog tužioca i državna kontakt-osoba za borbu protiv korupcije; Ferdinando Buatier De Mongeot, sudija za prethodne istrage u Italiji, koji je bio i međunarodni sudija za EULEX Kosovo, gdje je sudio u predmetima ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela; Theo Jacobs, direktor Centralnog ureda za pljenidbu i konfiskaciju u Belgiji, a ranije i rukovodilac Odjela za vladavinu zakona u Misiji EU na okupiranim palestinskim teritorijama, ekspert za pravosuđe u Timu EU za planiranje za Kosovo, kao i glavni tužilac EULEX-a; Florian Schlosser, trenutno u Uredu glavnog tužioca u Minhenu, kao stručnjak za međunarodnu  pravnu pomoć u krivičnim stvarima i predmetima ekstradicije, te kontakt osoba za Evropsku pravosudnu mrežu (EJN)/državni kontakt za Eurojust.

Danas će članovi tima stručnjaka iz država članica EU održati niz bilateralnih tehničkih sastanaka. U petak ujutro će se održati završna sjednica seminara, ponovo u zgradi EU u Sarajevu. Kao završetak ove aktivnosti, službe Evropske komisije će nadležnim institucijama uputiti set zvaničnih zaključaka i operativnih preporuka; ti će zaključci i preporuke, kako se očekuje, omogućiti finalizaciju reforme pravosuđa na državnom nivou, što je još uvijek jedan od prioriteta Strukturnog dijaloga EU i BiH o pravosuđu i dodatnim pitanjima o vladavini zakona.

Otkako je pokrenut Strukturirani dijalog, upotrijebljeno je nekoliko različitih instrumenata za pomoć Ministarstvu pravde BiH u naporima da pronađe odgovarajući kompromis u pogledu reforme proširene krivične nadležnosti pravosuđa na državnom nivou. Prvi TAIEX-ov seminar o prirodnom sudiji i pravnoj sigurnosti organiziran je prošle godine i bavio se preporukama koje su tom prilikom objavljene. Kako je napredovao nacrt seta reformi, nacrte propisa razmatrala je i Venecijanska komisija, koja je u junu 2013. izdala svoje mišljenje. 

Nakon toga je slijedila tematska  sjednica Strukturnog dijaloga u Briselu, u prisustvu Sekretara Venecijanske komisije. U skladu s preporukama Strukturnog dijaloga objavljenim na posljednjoj plenarnoj sjednici (maj 2014.), Visoko sudsko i tužilačko vijeće usvojilo je analitičko mišljenje o pitanju nadležnosti prema članu 7.2 Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine (juli 2014.). 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog