Republika Srpska

Povezan radni staž radnicima Alumine

ZVORNIK - Za 51 radnika Fabrike glinice "Birač" u stečaju iz Zvornika, odnosno Kompanije "Alumina" uplaćena su sredstva i povezan je radni staž, zahvaljujući socijalnom programu Vlade Republike Srpske i uplaćivanju sredstava za povezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje.

"Nakon otvaranja stečaja u ovom kolektivu, odnosno od aprila prošle godine, uplaćena su sredstva i povezan radni staž za 38 radnika, dok je ovih dana to pravo ostavrilo još 13 radnika, saopšteno je iz Kompanije "Alumina". 

U saopštenju se podjseća da je u avgustu prošle godine na sastanku fabričkog Sindikalnog odbora metalske industrije i rudarstva i menadžmenta Kompanije "Alumina", nakon isticanja problema povezivanja radnog staža za penzionisane radnike zvorničke Fabrike, dogovoreno da predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Paulić preuzme obavezu korodinisanja i rješavanja ovog problema. 

Iz fabričkog sindikata navode da je zahvaljujući razumijevanju Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva, te angažovanju Peulića, riješen problem penzionisanja za 51 radnika Fabrike "Birač" u stečaju. 

"U ime Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Kompanije Alumina izražavamo zahvalnost Vladi Republike Srpske i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, što su, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, iskazali veliko razumijevanju i pomogli da jedan broj radnika Fabrike bude penzionisan", rekao je predsjednik ovog sindikata Radenko Smiljanić. 

On je dodao da je ovaj potez za kompaniju i Sindikat jedno od važnih pitanja, jer je riječ o ljudima koji su, poslije toliko godina rada, zaslužili da budu penzionisani. 

Najavljujući da će uslove za penzionisanje do kraja godine steći još jedan broj radnika, Smiljanić je rekao da očekuje nastavak uspješne saradnje sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom na rješavanju povezivanja radnog staža.

izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog