Republika Srpska

Doboj: Zatvoreno 250 radnji i kafića

Više od 250 preduzetnika podnijelo je u gradskoj administraciji Doboj zahtjev za privremenu odjavu obavljanja djelatnosti dok se ne sanira šteta na objektima koja je pričinjena tokom majskih poplava.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu Slađan Jović kaže da su zahtjeve za privremenu odjavu uglavnom podnijeli vlasnici samostalnih zanatskih radnji, kao i vlasnici ugostiteljskih objekata.

Te privredne odjave po zakonu u vanrednim situacijama mogu da traju do dvije godine. Međutim, većina naših privrednika se odjavljuje do kraja ove godine - kazao je Jović i dodao da je na području Doboja, prije poplava, bilo ukupno registrovano 1.100 preduzetnika.

Prema preliminarnim procjenama, šteta na privredi u Doboju veća je od 15 miliona KM. Tekstilno preduzeće "Premijer", koje je nedavno počelo sa radom u smanjenom obimu, pretrpjelo je štetu veću od milion maraka.

Proizvodna hala i mašine su uništeni, ali su uspjeli da pokrenu proizvodnju na spratu objekta, u restoranu. Prije poplave su pravili uniforme za policiju Srpske i taj posao su sada priveli kraju. U preduzeću kažu da im predstoji  potpisivanje ugovora sa njemačkim željeznicama.

Napravićemo probnu količinu od 5.000 pantalona. Ukoliko uspijemo da se organizujemo, proizvodnju bismo proširili na 50.000 pantalona. Znači, posao za nekih narednih osam do devet mjeseci, ali ukoliko ne uspijemo da se vratimo u proizvodnu halu i ukoliko ne nabavimo opremu, moraćemo da otkažemo taj ugovor - rekla je vlasnica preduzeća "Premijer" Rankica Panić.

Ona je dodala da imaju urađen projekat sanacije i pokretanja proizvodnje.

Da bismo nabavili opremu i zaposlili 250 radnika u našem projektu, koji bi se isplatio za tri godine, potrebno je 860.000 KM, a da bismo sanirali objekat, postavili pod, okrečili i zamijenili vrata potrebno je oko 150.000 maraka - izjavila je Panićeva.

I Saobraćajno-transportno preduzeće "Bosnaekspres" pretrpjelo je ogromnu štetu, veću od milion maraka. Šteta je evidentna i na objektima, Autobuskoj stanici, kao i na vozilima.

U voznom parku imamo 30 autobusa, a više od polovine je bilo potopljeno. Za vrijeme poplava nekoliko vozila je bilo u Beogradu i Novom Sadu i ti autobusi su spaseni - kazao je šef Autobuske stanice ovog preduzeća Duško Topalović. Dodao je da trenutno rade sa 70 odsto kapaciteta.

Osim ove direktne, pretrpjeli smo i indirektnu štetu, jer smo imali ugovorene đačke ekskurzije, koje nismo realizovali - rekao je Topalović.

Amerikanci

Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, koji su nedavno posjetili privrednike u Doboju koji su pretrpjeli ogromnu štetu tokom majskih poplava, obećali su dati punu podršku obnovi ovih privrednih subjekata.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog