Svijet

Prekid vatre u Gazi, diplomatski napori u Parizu

Dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio je na snagu u sedam časova, 19. dana sukoba u kome je poginulo više stotina ljudi. U Parizu počeo sastanak šefova diplomatija više zemalja u nastojanju da se diplomatskim naporima dođe do trajnog primirja.

Izrael i islamistički pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, rekli su da će poštovati privremeni prekid vatre, pošto američki državni sekretar Džon Keri na jučerašnjim razgvorima u Kairu nije uspio da postigne trajno primirje, navodi AFP, a prenosi Tanjug.

U satima prije stupanja primirja na snagu u izraelskim vazdušnim napadima poginulo je 23 ljudi među kojima četvoro djece i jedan radnik hitne pomoći, saopštile su ljekarske službe u Gazi.

U sukobu, koji je počeo 8. jula kada je Izrael krenuo u ofanzivu da bi zaustavio raketiranje izraelske teritorije iz Gaze i uništio tunele Hamasa, poginulo je 967 Palestinaca, uglavnom civila, kao i 39 Izraelaca, među kojima su vojnici i dva civila.

Kratkotrajno primirje ustpostavljeno je nakon što je Izrael odbacio trajno primirje koje je predložio Keri.

Diplomatski napori da se uspostavi trajno primirje nastavljeni su u Parizu gdje su se sa Kerijem sastali ministri spoljnih poslova sukobljenih strana. 

Domaćin sastanka u Parizu je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, a pored američkog državnog sekretara Džona Kerija u francuskoj prestonici očekuju se šefovi diplomatija Velike Britanije, Njemačke, Italije, Katara, Turske i zvaničnici Evropske unije, prenosi AFP. 

Keri je juče u Kairu izjavio da Izrael i Hamas treba da usaglase "još neku terminologiju" koja se odnosi na prekid vatre, dodajući da su "naparavili okvirni dogovor" o primirju.

Prema tom prijedlogu, kada nastupi humanitarno primirje, delegacije Izraela i Hamasa bi trebalo da stignu u Kairo, koji je posredovao u ranijim sukobima između Izraelaca i Palestinaca, na indirektne razgovore koji bi mogli rezultirati trajnim sporazumom.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog