Republika Srpska

Registrovano 478 firmi za šest mjeseci

BANJALUKA- Za šest mjeseci od uvođenja jednošalterskog načina registracije poslovnih subjekata u Republici Srpskoj prijavljeno je ukupno 478 preduzeća, podaci su Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

To je više za 152 poslovna subjekta, odnosno oko 47 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, kada je registrovano 326 preduzeća.

Direktor APIF-a Jelena Ćetković izjavila je Srni da je uvođenjem takvog načina registracije u decembru prošle godine smanjen broj procedura i dana za registraciju privrednih subjekata, odnosno da je broj potrebnih dana sveden na tri, što se u praksi realizuje u roku.

"Dobili smo veći broj novoregistrovanih privrednih subjekata, što je jedan od koraka za brže, efikasnije poslovanje. Nema više potrebe obilaziti Privredni sud, Poresku upravu i Republički zavod za statistiku. Sada je to na jednom mjestu", istakla je Ćetkovićeva.

Osim jednostavnijih procedura i brže registracije, snižene su i cijene, a smanjen je osnivački kapital.

Ćetkovićeva je rekla da se preduzeće može registrovati za manje od 100 KM, dok je osnivački kapital jedna marka, te podsjetila da je ranije bilo potrebno do 1.550 KM za registraciju i 2.000 KM za osnivački kapital.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog