Republika Srpska

Na minimalcu u Srpskoj 29.857 radnika

Na najnižu propisanu platu u Republici Srpskoj u iznosu od 370 maraka prijavljeno je 29.857 radnika, podaci su Poreske uprave RS.

Najnižu platu u Srpskoj krajem januara ove godine primalo je 35.796 zaposlenih.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da broj zaposlenih koji primaju najnižu platu oscilira.

Pojedini poslodavci često pribjegavaju isplati najniže plate i onim radnicima koji po zakonu i kolektivnom ugovoru treba da imaju veća primanja od 370 maraka – rekla je Mišićeva i istakla da ovako ponašanje poslodavaca predstavlja zloupotrebu prava radnika.

Ona je  naglasila da u podatke o isplati najniže plate u Srpskoj Poreske uprave nisu uračunati i oni radnici koji se zbog poplava nisu vratili na posao u pojedina preduzeća.

Mišićeva je podsjetila da je Savez sindikata početkom maja uputio zahtjev Vladi Srpske i poslodavcima za povećanje iznosa najniže plate u RS.

Vlada Srpske je odgovorila na naš zahtjev pozitivno, a poslodavci su rekli da će razgovarati sa nama o ovoj inicijativi. Zbog poplava koje su zadesile Srpsku ovu inicijativu stavili smo na čekanje ali ćemo ubrzo organizovati sastanke između socijalnih partnera kako bismo počeli razgovori o povećanju minimalca – istakla je Mišićeva.

Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin rekao je da Savez sindikata ima milion inicijativa koje se odnose na izvlačenje para od poslodavaca.

Treba prvo napraviti povoljan poslovni ambijent kako bi radnici u Srpskoj imali bolje plate. Poplave i ekonomska kriza su unazadile privredu Srpske zbog čega će trebati dugo da se firme oporave i da počnu da isplaćuju veća primanja zaposlenim - rekao je Zgonjanin i dodao da poslije poplava u Srpskoj veliki broj poslodavaca propada i nema mogućnost da poveća najnižu platu.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović ranije je rekla da Vlada podržava inicijativu Saveza sindikata za povećanje najniže plate u RS.

Taj zahtjev je realan sa aspekta novca koji se sada izdvaja kao minimalna plata i naravno da taj iznos treba da bude veći – kazala je ranije Cvijanovićeva.

Srbija

U Srbiji svaki treći radnik prijavljen je na minimalac koji u ovoj zemlji iznosi 188 evra. Sindikati i poslodavci već duže vrijeme u Srbiji pregovarali su o povećanju najniže plate, ali ti pregovori nisu urodili plodom zbog čega je država  produžila rok već važećem minimalcu. 

Izvor: Capital.ba
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog