Intervju

Marinko Umičević: U lice ću reći Dodiku šta valja, a šta ne

Nakon što ga je predsjednik Srpske Milorad Dodik imenovao za ličnog savjetnika za privredu, direktor Fabrike obuće Bema i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banja Luka Mairnko Umičević je u intervjuu za dnevni list Press istakao da je u prvi mah mislio da sa njim neko zbija šalu!

Dodaje da prvo šta mu je palo na pamet, kad su ga pozvali iz predsjednikovog kabineta i obavijestili o imenovanju „Pa zar nemaju nekog pametnijeg?!“.

„Čak sam se malo obrecnuo na službenicu, uz riječi da sam u proizvodnom pogonu i d ami nije do humora. Kad ono, stvarno me imenovali za savjetnika. Šalu na stranu, to je za mene velika čast, ali i obaveza. Iako sam ušao u suštinu privrednih tokova, ponekad se pitam da li sam tome uopšte dorastao. Prihvatio sam i što god uspijem da uradim u interesu privrede,  biće dobro“, kaže Umičević u intervjuu za Press.

S obzirom na njegovo temperament, šta mislite da li će predsjednik Dodik slušati i poslušati vaše savjete?

Izuzetno ga poštujem i sviđa mi se njegov temperament. Mnogo ljudi kaže da smo po tome isti, ali vrijeme će pokazati kako ćemo funkcionisati. Moje je da na neki problem ukažem, a njegovo da odluči. Međutim, s obzirom na to da je i sam dugo godina bio privrednik, jasno je da ima osjećaj za privredu. U svakom slučaju, u lice ću mu reći šta valja, a šta ne, a dalje je njegovo.

Šta bi, bez neke veće analize i planiranja, predsjednik RS mogao da uradi za privrednike?

Kad negdje putuje, da sa sobom vodi i njih. Zašto mi, na primjer, ne bismo pravili cipele i za Rusiju. Kad Angela Merkel ide negdje ona vodi i privrednike.

Na kojem nivou vlasti su najveći problemi za domaću privredu?

Na nivou BiH, najmanje 75 odsto! Tamo je, naime, carinska, monetarna i fiskalna politika. Jednostavno, sva vlast i moć su tamo.

U čemu nas BiH konkretno koči?

Problem izvoznika je, prije svega, nerealan kurs marke. Na moje vapaje ukinuli su garancije banaka, a nekako sam s eizborio i da se carine izjednače sa onim u EU. S druge strane, nekorisna Centralna banka trebalo bi da privredi da milijardu KM, sa kamatom od jedan odsto. Time bismo otvorili nova radna mjesta i da vratimo dostojanstvo radniku.

Šta je sa problemima u RS kojima ćete morati da se pozabavite?

Pogrešno je što fabrike pretvaramo u socijalne ustanove! Naime, sav teret bolovanja prebačen je na preduzeća. U Bemi je primjera radi, svaki dan 120 radnika na bolovanju. Država nam refundira 70 odsto, govorim o neto iznosu, sa zakašnjenjem od godinu dana. To ugrožava mnoge fabrike.

Šta je sa prekobrojnom administracijom?

Tu su neophodne veće uštede nego do sada. Slažem se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da smo od Turaka naslijedili mentalitet da treba raditi malo i boriti se isključivo za posao u državnim institucijama. To moramo presjeći.

U čemu je za RS i BiH šansa za prosperitet privrede?

U turizmu i poljoprivredi. Apsurdno je da Vlada godišnje izdvoji 80 miliona KM za poljoprivredu, a mi kupujemo mrkvu iz Španije, pasulj iz Kanade, luk iz Egipta, krompir iz Kine.

Čime će predsjednik, po vašem savjetu, prioritetno morati da se pozabavi?

Donošenjem novog zakona o radu! Može pričati ko šta hoće, ali o tom se mora razgovarati i pregovarati. Očigledno, ministar rada Petar Đokić nije autoritet da pomiri suprostavljene stavove sindikata i poslodavaca. Zato će predsjednik morati da reaguje. A novi zakon nije protiv radnika, nego protiv neradnika.

Prilično je iznenađenje da se niste našli na listi SNSD-a za Parlament BiH?

Niko me nije zvao! Očekivao sam da će mi ponuditi, s obzirom da sam za 35 godina rada stekao neki ugled i autoritet. Međutim, nisam želio da se guram, jer meni je Bema ipak najvažnija.

Šta kažete na kandidaturu Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH?

Smatram da je on totalno promašena ličnost. Već je bio u bh. organima i nije ništa uradio. Mislim da će i pola SDS-a glasati za Željku Cvijanović, jer je veći Srbin od njega deset puta. S druge strane, drago mi što se na listi SNSD-a za Narodnu skupštinu RS našao Dragoljub Davidović.

izvor: Press

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog