Kultura

Izložba "Nazovimo to ljubav" u MSURS

Izložbom Brede Beban "Let’s call it love/ Nazovimo to ljubav " koju Muzej savremene umjetnosti RS partnerski realizuje sa Kulturnim centrom Beograd, Muzejom savremene umjetnosti Vojvodine(Novi Sad) i SEEcult.org portalom za kulturu Jugoistočne Evrope, biće prikazan do sad najcelovitiji uvid u multimedijalni opus ove poznate jugoslovenske i evropske umjetnice.

Na izložbi u Banjaluci biće izloženi najvažniji video radovi i filmovi Brede Beban iz perioda 1992 – 2012 godine- ukupno 17 video radova, video instalacija i umjetničkih filmova i dva fotografska projekta: ciklus „Arte Vivo“(2008-2011) koji obuhvata 10 fotografija u koloru, i serija „I lay on the bed waiting for his heart to stop beating /Ležim na krevetu čekajući da se njegovo srce zaustavi„ sa 36 fotografija u koloru snimljenih od 1991. do 1997. godine koji predstavljaju period stvaralaštva Brede Beban poslije njenog odlaska iz ratom zahvaćene Jugoslavije u Veliku Britaniju, pa sve do prerane smrti aprila 2012.

Breda Beban (1952- 2012) je bila likovna umjetnica, sineasta i kustos/kreativni producent čiji rad se bavi savremenim pojmovima subjektivnosti i emocija koje se javljaju na marginama velikih priča o geografiji, politici i ljubavi. Filmovi i fotografije Brede Beban smatraju se jedinstvenim izrazom intimnosti, ranjivosti i autentičnosti. Rođena u Novom Sadu, u nekadašnjoj Jugoslaviji, Breda Beban je odrasla u Makedoniji i Hrvatskoj. Slikarstvo je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je započela kao slikarka i umjetnica performansa, a sredinom osamdesetih, kada je srela svog životnog i umjetničkog partnera, Hrvoja Horvatića, počela je da radi na filmu, videu i fotografiji. Nakon izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji, 1991. godine, izbjegli su zajedno i putovali od mjesta do mjesta da bi se konačno skrasili u Londonu, gde su nastavili da rade zajedno do Horvatićeve smrti 1997. godine. Radeći samostalno i/ili u saradnji sa drugim umjetnicima i sineastima, napravila je brojne radove koji su izlagani u najznačajnijim muzejima savremene umjetnosti u Evropi i Sjedinjenim Državama kao što su Tate Modern u Londonu, MOMA u Njujorku, Museo Reina Sofía u Madridu.

Za svoje kratke filmove dobijala je prestižne nagrade i priznanja na uglednim filmskim festivalima u svijetu. Pored umjetničkog rada, bogate izlagačke prakse na samostalnim i grupnim izložbama u cijelom svijetu, među kojima je i Bijenale u Veneciji, Breda Beban je predavala multimedije na Umjetničkoj akademiji u Stokholmu i prestižnom Halam univerzitetu u Šefildu, a bila je i kustos u nekoliko projekata, među kojima su izložbe “Imaginarni Balkan” (Šefild, Edinburg, Mančester, 2002) i “The Endless School” (2010), kao i onlajn projekat “Imagine Art After” – dijalog umjetnika koji su emigrirali u Britaniju sa umjetnicima, njihovim sunarodnicima, koji su ostali u svojim zemljama. Umrla je 2012. godine ostavivši razne projekte nezavršenima.

Izložbu"Lets call it love/ Nazovimo to ljubav ", u aprilu ove godine premijerno je vidjela publika u Kulturnom centru Beograd, a zatim i u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine od 15.maja do 15.juna 2014.godine.

 Izložba „Let’s call it love /Nazovimo to ljubav“ će biti otvorena do 22. avgusta 2014.godine.

 izvor: Frontal

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog