Vijesti

Savjet ministara BiH: 10,1 milion KM entitetima i distriktu Brčko

SARAJEVO - Savjet ministara BiH odlučio je danas da na račune entiteta i distrikta Brčko bude doznačeno 10,1 milion KM, koje su obezbijedile institucije BiH za područja koja su pretrpjela štetu u poplavama.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da Republici Srpskoj i Federaciji BiH ide po 49 odsto sredstava, a Brčkom dva odsto. 

On je naveo da je obaveza vlada da povratno informišu o utrošku tih sredstava, a sredstva su namijenjena građanima, koji su pretrpjeli štetu u poplavama. 

Špirić je napomenuo da sva druga donatorska sredstva ne idu preko Savjeta ministara, već kao komercijalni krediti koji su redovni zadatak Ministarstva finansija i trezora. 

"Vjerujem da će ova sredstva biti transparentno utrošena u skladu sa potrebama ljudi", rekao je Špirić novinarima u Sarajevu. 

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je odluka o transferu sredstava za poplavama ugrožena područja najvažnija koja je donesena na današnjoj sjednici. 

"Savjet ministara BiH je uštedama u skladu sa rebalansom budžeta institucija BiH i onog što smo imali od donatorskih sredstava izdvojio 10 miliona KM. To je u skladu sa kriterijumima Svjetske banke", kaže Lagumdžija. 

Prema njegovim riječima, ova sredstva dalje treba da budu proslijeđena opštinama i kantonima u skladu sa principima usvojenim na donatorskoj konferenciji u Briselu, sa procjenom koju su napravili Svjetska banka, EU i UNDP zajedno sa domaćim stručnjacima. 

"Očekujemo da to bude urađeno već sutra da bi vlade entiteta mogle da transferišu sredstva za najurgentnije potrebe stanovništva. Očekujemo da će najveći dio tih sredstava ići za popravku domova i stanovanje jer je sada urgentno", precizirao je Lagumdžija. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog