Svijet

Oni su imali najviše koristi od EU

Njemačka i Danska najviše su profitirale od zajedničkog tržišta Evropske unije, pokazuje analiza jednog švicarskog ekonomskog instituta, piše Tanjug.

Zajedničko tržište uticalo je da u razdoblju od 1992. do 2012. bruto društveni proizvod poraste u svih 14 posmatranih zemalja koje su 1993. godine stvorile zajedničko tržište, isključujući Luksemburg, ali je rast izraženiji na sjeveru i zapadu Evropske unije, navodi se u studiji.

U Njemačkoj je realni BDP u tom razdoblju godišnje rastao u prosjeku za 37 milijardi evra, odnosno 450 evra godišnje po stanovniku. U Danskoj je taj rast još veći, pa je BDP po stanovniku godišnje rastao 500 evra.

Slijedi Austrija s rastom BDP po stanovniku od 280 evra, te Finska sa 220 evra. Najmanje se okoristila Velika Britanija, sa rastom od samo 10 evra po stanovniku godišnje, što je manje i od Grčke, najviše pogođene ekonomskom krizom, koja je dostigla rast od 70 evra po stanovniku.

Zajedničko tržište posebno je bilo blagotvorno za one zemlje koje su vrlo tijesno ekonomski povezane s ostalim zemljama EU. Upravo je zato Velika Britanija vrlo malo profitirala, budući da je odlučila da ne preuzme zajedničku valutu, dodaje se u istraživanju.

Zato institut Bertlesmann vidi mogućnost dalje integracije i razvoja zajedničkog tržišta posebno u oblasti uslužnih djelatnosti i tržišta rada. Predlažu s jedne strane bolju standardizaciju uslužnih djelatnosti, kao i brže uklanjanje birokratskih prepreka, bolje informisanje o slobodnim radnim mjestima u zemljama zajedničkog tržišta, kao i lakše prenošenje prava u području socijalnog osiguranja iz zemlje u zemlju.

Usluge u ovom trenutku čine 70 posto evropskog BDP, ali samo 20 posto u međugraničnoj trgovini između članica EU, ističe se u studiji. Za razliku od robe, usluge i radna snaga nailaze na mnogo više prepreka i to treba promijeniti i poboljšati, smatraju analitičari.

Izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog