Društvo

Vrtići će kasniti s radom?

Roditelji nekoliko stotina mališana iz poplavljenih gradova u Republici Srpskoj najvjerovatnije će se morati snaći za boravak svoje djece u septembru, s obzirom na to da su zbog svega što je zadesilo vrtiće male šanse da počnu s radom na vrijeme.

Direktori vrtića u Šamcu, Doboju i Čelincu nisu smjeli obećati da će ove ustanove početi sa radom 1. septembra, dok bi jedino vrtić "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine trebalo da proradi na vrijeme, ali bez grijanja, s obzirom na to da je kotlovnici neophodna sanacija.

Loši vremenski uslovi najviše koče obnovu. Pojedini radovi teku usporeno, a prije svega isušivanje objekata koje je neophodno kako bi se mogli postavljati podovi, krečiti prostorije te, na samom kraju, opremati.

Gordana Cvijanović, direktor Javne predškolske ustanove "Majka Jugovića" u Doboju, kaže kako su sva tri objekta koja pripadaju ovoj ustanovi do temelja uništena, te da će veoma teško biti na vrijeme osposobiti onaj centralni, što znači da bi oko 100 djece moglo ostati uskraćeno za vrtić.

"Novi vrtić koji je prošle godine sagrađen mogao bi proraditi u septembru, a centralni je starijeg tipa i mnogo je oštećen, pa za njega trebaju puno veća sredstva. Treći vrtić je ostao na cjedilu i za njega nema ni donatora, ni donacija", kazala je ona i dodala kako sanaciju dva objekta vrši organizacija UNDP.

Ljiljana Šikman, direktor vrtića "Neven" u Čelincu i predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova RS, kaže kako vrijeme radi protiv ove ustanove u kojoj je zabilježena šteta od 140.000 KM.

"Dosta smo očistili, sanirali i gotovo da se ne zna da je bila poplava, ali nam vrijeme ne ide naruku i zidovi se sporo suše, tako da na vrijeme ne možemo da počnemo s radovima. Zbog vlage nismo završili podove, ali smo zamijenili stolariju i dosta namještaja nam treba doći", kazala je ona.

Ukoliko ih vrijeme posluži i ukoliko u avgustu bude dovoljno toplih dana, ona smatra da se može očekivati početak radova 1. septembra. U suprotnom, to će biti jako teško.

U Bijeljini neće biti odgađanja radova, ali veliko je pitanje u kakvim će uslovima djeca boraviti s obzirom na to da je vrtić "Čika Jova Zmaj" u poplavama ostao bez kotlovnice.

"Centralno grijanje je staro 37 godina, kao i sam vrtić. Sve je bilo u mulju i vodi tako da nema šanse da to profunkcioniše u septembru i oktobru. U fazi smo rekonstrukcije objekta, koja će koštati oko 100.000 KM sa PDV-om. U toku je procedura za odabir izvođača radova, a ko će to platiti - ja ne znam", kazala je Joka Arsinović, direktor ovog vrtića.

Vida Stajić, direktor vrtića "Radost" iz Šamca, koji je za vrijeme poplava potpuno uništen, nada se kako će radovi na obnovi ove ustanove uskoro biti gotovi.

"UNDP će finansirati izgradnju, a od sredstava Fondacije 'Novak Đoković' ćemo opremiti obdanište i nadam se da bi septembar mogao biti datum za početak, ali ne smijem to da tvrdim", kazala je ona.

Inače, Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS, juče je ovim ustanovama dodijelila pomoć u iznosu od 18.000 maraka za nabavku krevetića, didaktičkog materijala i drugih potrepština.

"Činjenica je da će ovi objekti biti građevinski obnovljeni od strane donatora, ali ono što će biti potrebno jeste unutrašnje opremanje. Ministarstvo je sredstva raspodijelilo tako da Šamac dobije 7.000, Doboj 5.000, a po 3.000 idu u Čelinac i Bijeljinu", kazala je Tešanovićeva.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog