Vijesti

TI BiH: Elektroprenos zapošljava bez jasnih kriterijuma

Izvještaj Komisije za izbor kandidata koji je Elektroprenos dostavio TI BiH, pokazuje da je sin Željke Cvijanović zaposlen kao kandidat sa najvećim brojem bodova, iako je imao najmanji prosjek ocjena, manje vremena je proveo na birou za zapošljavanje od drugih kandidata, ali je dobio najveći broj bodova članova komisije, navodi se u saopštenju TI BiH.

Transparency International BiH zahtijevao je od Elektroprenosa BiH informacije o provedenom konkursu i kandidatima koji su zaposleni u ovom javnom preduzeću, s ciljem preispitivanja regularnosti izbora kandidata u slučaju zapošljavanja sina predsjednice Vlade Republike Srpske, Željke Cvijanović. Prema njihovom saopštenju, TI BiH je u ovom slučaju prepoznao potencijalnu mogućnost uticaja na izbor kandidata, imajući u vidu da Željka Cvijanović, kao premijer RS, predstavlja ovaj entitet kao akcionara u Elektroprenosu. 

"U dokumentaciji koju je TI BiH dobio od Elektroprenosa, vidljivo je da je sin Željke Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata, sa najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih kandidata, kao i manji protok vremena provedenog u evidenciji nezaposlenih. Kao što se može vidjeti iz priloženog spiska, za izbor kandidata presudili su bodovi dobijeni na intervjuu sa kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata", rečeno je u saopštenju. 

Takođe, prema priloženoj tabeli, svi kandidati su dobili jednak broj bodova za vrijeme provedeno na birou za zapošljavanje, bez obzira na broj mjeseci provedenih u čekanju na prvo zaposlenje. 

Pretvaranje prosjeka ocjena u bodove u ovom slučaju je takođe sporno, piše TI BiH, jer je posljednji kandidat sa prosjekom 3,42 (slučaj ocjenjivanja od 1 do 5) imao manji broj bodova, iako je ovaj prosjek kada bi se uradila ekvivalencija, bio veći od prosjeka prvorangiranog, te onda postaje jasno da je Cvijanović zapravo imao najlošiji prosjek. 

"Ovakav način izbora kandidata je u startu omogućen usljed nepostojanja jasnih kriterijuma u Odluci Vijeća ministara o uslovima i načinu prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u radni odnos u institucije BiH, zbog čega su primijenjeni interni kriterijumi i time omogućeno favorizovanje kandidata. Primjera radi, na nivou FBiH pravilnici o zapošljavanju pripravnika propisuju bodovanje samo na osnovu prosjeka ocjena i vremena provedenog u evidenciji nezaposlenih, te se smanjuje mogućnost subjektivne procjene kod izbora pripravnika. S druge strane, u RS pravilnici propisuju kriterijume pretvaranja vremena provedenog vemena na birou na način da se, na primjer, na četiri mjeseca u evidenciji dodjeljuje jedan bod", rečeno je u saopštenju. 

U slučaju Elektroprenosa, ipak, prosjek i vrijeme provedeno u evidenciji nezaposlenih, imaju najmanji uticaj na ukupan zbir bodova, što je vidljivo i u slučaju odabira kandidata i za druge pozicije, navodi TI BiH. Iz ove agencije kažu da će tražiti očitovanje Elektroprenosa u vezi sa internim kriterijumima i u skladu s tim, obratiti se nadležnim institucijama ukoliko se uvtrde nepravilnosti.

"Ovo je, nažalost, samo jedan od ovakvih konkursa, koji je privukao medijsku pažnju zbog činjenice da je zaposlen sin Željke Cvijanović, a slična praksa prisutna je i u drugim institucijama i javnim preduzećima. Već godinama se najveći broj prijava koje građani dostavljaju TI BiH odnosi upravi na nepravilnosti u zapošljavanju", piše u saopštenju. 

Izvještaj možete pogledati ovdje.

izvor: Frontal

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog