Društvo

Đokić: Nedostaje novca za naknade

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić priznaje da se u RS sporo odvija isplata naknada osobama koje su tokom rata na nezakonit način ostale bez posla, ali tvrdi da je problem u nedostatku novca u budžetu.

Riječ je o osobama koje su dobijale otkaze u ratu zbog svoje nacionalne pripadnosti ili političkih opredjeljenja, a za te namjene je u ovoj godinu predviđeno svega 2,3 miliona KM.

Đokić je u izjavi novinarima u Banjaluci precizirao da je dosad pristiglo oko 64.000 zahtjeva za odštetu, odnosno novčanu nadoknadu, a dosad je isplaćena naknada po osnovu 21.000 riješenih zahtjeva.

''Preostali dio se plaća u skladu s raspoložim finansijskim sredstvima '', rekao je resorni ministar i napomenuo da se obračun naknade vrši u iznosu od tri prosječne plate u posljednjem kvartaku tekuće godine, zavisno od vremenskog perioda na koji se odnosi prestanak radnog odnosa.

On tvrdi da niko neće biti oštećen, ali priznaje da je problem u nedostatku novca u budžetu kako bi se na sve zahtjeve odgovorilo u kratkom vremenskom periodu.

Đokić potvrđuje da među onima koji su bili otpušteni ima i osoba srpske nacionalnosti, a ne samo bošnjačke ili hrvatske.

Tvrdi da se samo u RS može dobiti ova vrsta odštete, ali ne i u FBiH za osobe srpske ili neke druge nacionalnosti koje su nezakonito otpuštene tokom rata.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog