Muzika i film

Guča spremna za najveću trubačku feštu

Jedna od najvećih muzičkih manifestacija na svijetu, Sabor trubača održava se u malenoj dragačevskoj varošici Guči, ove godine po 54. put, a organizatori ističu da je sve spremno za prijem nekoliko stotina hiljada gostiju, koliko ih se ovde sjati svakog avgusta.

Direktor Sabora trubača, Adam Tadić, kaže da održavanje manifestacije, koja počinje 6. avgusta, košta 20 miliona dinara.

Prema  njegovim riječima, Vlada Srbije odobrila je prijem 116 radnika za potrebe organizacije, koji će biti angažovani preko omladinske zadruge i plaćeni dnevnicama.

˝U programu će biti 1080 učesnika, nadmetaće se 17 orkestara koji su se plasirali na predtakmičenjima u trubačkim centrima, a na međunarodnom takmičenju će biti dva domaća i osam inostranih sastava, iz Moldavije, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Italije i drugih zemalja˝, izjavio je on danas Tanjugu.

Ove godine na ploču na Domu kulture biće upisana imena još četvorice majstora trube, a za te potrebe će biti postavljena nova tabla, budući da je stara, tokom više od pola vijeka trajanja Sabora, u potpunosti ispunjena.

Predsjednik Saborskog odbora, Mladomir Sretenovic, ističe da je nekoliko dana pred početak manifestacije sve spremno za doček gostiju, i da će Dragačevci, kao i svake godine, biti dobri domaćini.

˝U toku su radovi na putnoj infrastrukturi, sanacija klizišta i udarnih rupa na glavnim saobraćajnicama ka Guči, i sve aktivnosti će biti okončane do početka Sabora. O bezbednosti gostiju i učesnika brinuće policija, a ekipe Doma zdravlja će biti na stadioni i u samoj varoši, dok će biti prisutni i stručnjaci Zavoda za javno zdravlje, kao i službenici svih lokalnih i republičkih inspekcija˝, kazao on.

Sretenović je podsjetio da je ove godine uvedena značajna novina, kamp uređen po savremenim standardima, sa električnom energijom, vodom i internetom, i dodao da će parking za sve dane Sabora koštati 1000 dinara.

Kako je rekao, ovogodišnji program će biti veoma raznovrstan, i prilagođen sklonostima i ukusima brojnih posjetilaca. Tako će pored trubaštva biti predstavljeni brojni kulturni sadržaji, narodna radinost, stari zanati i turistički potencijali ovog dijela Srbije.

izbor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog