Nauka

Boh: Ako ugljenik uđe u atmosferu gotovi smo!

Ako se čak i mali dio ugljenika sa dna mora ispod Arktika oslobodi i uđe u atmosferu - gotovi smo, upozorava profesor Jason Box iz Geološke službe Danske i Grenlanda.

"Ako ne smanjimo količinu ugljenika u atmosferi i ne ohladimo Arktik, fizika i posljednja mjerenja govore da ćemo pokrenuti oslobađanje gromnih zaliha metana, što će našu djecu osuditi na pregrijanu Zemlju" - pojašnjava profesor Boh. 

Jason Boh je ugledni naučnik koji proučava tzv "crni snijeg", koji u sebi sadrži čađ i ugljenik, zbog čega se brže topi. 

Prethodno je Univerzitet u Štokholmu saopštio da se ogromne količine metana oslobađaju sa dna okeana ispod Arktika. 

Šef naučnog tima Orjan Gustafson smatra da je otkrivanje velikih mjehura metana koji stižu do površine bilo iznenađenje. 

I ranije je bilo izvještaja o oslobađanju metana sa okeanskog dna, ali su ona predstavljala upozorenja, a ne direktnu prijetnju. 

Morski mikroorganizmi razgrađuju metan dok putuje prema površini mora, pa je uticaj takvih mjehura na klimu mali. 

Međutim, švedski naučnici vidjeli su mjehure na površini, a koncentracije tog opasnog stakleničkog gasa bile su veće za 10 do 50 puta od normalnih! 

Metan se oslobađa na dubini od 250 do 500 metara u moru Laptev kod Sibira. 

Izgleda da se Golfska struja, koja obilazi oko Skandinavije i svojim zadnjim snagama dopire do tog mjesta, proteklih godina zagrijala i uzrokovala oslobađanje metana. 

Metan koji izbacuju velike sibirske rupe upozorava čovječanstvo da bi kraj moga biti blizu. 

Istovremeno, postoje dokazi da su misteriozni krateri ili rupe koje su se počele pojavljivati u Sibiru takođe uzrokovane naglim oslobađanjem metana - navode naučni portali. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog