Banja Luka

Ukinuta vanredna situacija u Banjaluci

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ukinuo je večeras vanrednu situaciju na području grada, koja je uvedena nakon bujičnih poplava.

Gavranović je ovu odluku donio nakon što je Gradski štab za vanrednu situaciju na večerašnjoj sjednici prihvatio ocjenu da su se za to stekli uslovi. 

Nakon sjednice Štaba, Gavranović je rekao da su danas deblokirani svi dijelovi naselja koji su bili odsječeni od ostatka grada i da je teren u najvećoj mjeri očišćen. 

Gradski štab za vanredne situacije donio je naredbu da Odjeljenje za stambeno–komunalne djelatnosti do petka, 15. avgusta, sačini jasan plan čišćenja svih korita rijeka i uređenja vodotoka da bi se spriječilo njihovo eventualno izlivanje. 

"Najveći dio putnih komunikacija smo probili, ostao je dio Ponirske ulice koja se sa dva pravca još uvijek probija, ali mislimo da će to u narednih dan-dva mehanizacijom biti riješeno", rekao je Gavranović. 

On je za naredne dane najavio još intenzivnije aktivnosti na sanaciji i sređivanju putne mreže, te korita i vodotoka rijeka i uređenja propusta, kao i nanosa koje su bujice snijele u donje tokove. 

"Najveće štete su u Ponirskoj ulici, jer u njoj ima saobraćajnica koje su pukle po dužini od 100 metara i nestale u koritu vodotoka, zbog čega će se morati praviti nove betonske potpore i praktično nova saobraćajnica", rekao je Gavranović. 

Prema njegovim riječima, od petka 15. avgusta bi trebalo uvesti izvođače radova u redovne procedure na svim punktovima da bi se putna infrastruktura do zime dovela u stanje u kojem je zatečena prije nepogode. 

On je dodao da Štab nastavlja sa provođenjem mjera asanacije terena i da će se do četvrtka, 14. avgusta, završiti aktivnosti čišćenja i pranja, te dezinfekcije objekata. 

"Ogroman broj objekata je na svom području očistilo preduzeće `Eko bel`, ostaje da se očisti još nekoliko privrednih subjekata, među kojima `Žitoprodukt`, i to će biti urađeno kada završe čišćenje svojih prostorija", rekao je Gavranović. 

Govoreći o snabdijevanju pitkom vodom sela u kanjonu Vrbasa, Gavranović je naveo da je do problema u vodosnabdijevanju došlo zbog prodiranja podzemnih voda na pojedina izvorišta, zbog čega su iz Štaba apelovali na stanovništvo da je ne koriste za piće, već u tehničke svrhe, dok ne bude obavljeno čišćenje od mulja. 

"To što se dešavalo najbolje pokazuje i šta je sa izvorištima i podzemnim vodama, jer smo i večeras imali prijavu da je u objekat prodrla podzemna voda, iako nema kiša", rekao je Gavranović. 

On je apelovao na stanovništvo da ne izvodi nikakve građevinske radove bez odobrenja nadležnih da se ne bi pokrenula klizišta.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog