Muzika i film

Danas počinje 20. Sarajevo Film Festival!

Pripreme za ovogodišnji 20. Sarajevo Film Festival (SFF) koje su trajale godinu i više uspješno su završene, sve je spremno za večerašnje otvaranje Festivala!

Spreman je i grad za svoj fantastični festivalski život. Nije tajna da mnogi ugostiteljski objekti, trgovine i privatni obrtnici upravo za vrijeme festivala očekuju najveće zarade i svoje rado vrijeme prilagođavaju gostima.

"Sarajevo Film Festival nije samo priča nas koji tu radimo, već i priča svih gledalaca i svih građana Sarajeva. Ima mnogo onih koji možda nikada nisu pogledali film, ali su dio festivala. Toliko divnih ljudi koje srećem i koji mi kažu kako tokom SFF-a imaju goste, izlaze u šetnju, sređuju se. U događaju uživaju i brojni turisti“, kazao nam je nedavno direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Mnogi atmosferu SFF-a upoređuju s atmosferom koja je vladala Sarajevom za vrijeme Olimpijade. To zadovoljstvo većine građana, jer uvijek će biti i onih koji su nezadovoljni, najveća je nagrada. 

Mnogo više od filmske smotre - ovaj status iz godine u godinu dokazuje Sarajevo Film Festival. U dvadeset godina postojanja u Sarajevo je doveo brojne goste iz svijeta filma. 

Fantastični meksički glumac Gael Garcia Bernal bit će prvi gost kojeg će pozdraviti publika. 

Uručenjem Počasnih Srca Sarajeva u noći otvaranja Festivala, ovom izuzetnom meksičkom glumcu  te dizajnerici i rediteljki Agnes B. započet će devetodnevna filmska smotra u Sarajevu.

Već od narednog dana svoje filmove mnogobrojnoj publici Sarajevo Film Festivala predstavit će internacionalni gosti, među kojima i oskarovci, dobitnici prestižnih nagrada na svjetskim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji... 

Gosti 20. Sarajevo Film Festivala bit će će čak tri oskarovca: reditelj Michel Hazanavicius koji je dobitnik ove prestižne nagrade za višestruko nagrađivani film The artist, bh. reditelj, Danis Tanović, dobitnik Oscara za film Ničija zemlja ovogodišnji je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, a oskarovka, glumica Melissa Leo susrest će se s učesnicima ovogodišnjeg Talents Sarajevo i publikom festivala nakon projekcije filma Bokser.

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić, dobitnica Zlatnog medvjeda za film Grbavica, prvi put u zvaničnom programu Sarajevo Film Festivala predstavit će svoj film Otok ljubavi, a uz rediteljicu ekipu filma na premijeri činit će i glumci Ermin Bravo, Leon Lučev i Ada Condeescu.

Ove godine festival će ponuditi najveći broj filmova do sada iz 60 zemalja svijeta. Radi se o 247 filmova iz 60 zemalja, razvrstanih u 19 različitih programskih cjelina. 

A i posjetitelji će moći učestvovati u nagradnoj igri “Naj fotka!” za najbolju fotografiju Festivala. Zabilježite najsvečaniji trenutak Red Carpeta ili ovjekovječite specifične trenutke festivalske atmosfere i osvojite vrijedne nagrade.

"Želimo pozvati sve građane i goste Sarajeva da dođu u što većem broju u kina i da uživaju u filmovima, a nakon toga grad nudi bezbroj drugih događanja i zabava. Mislim da ove godine imamo super program, uz veliki broj gostiju" poručio je Purivatra.

Dođite i uvjerite se!

izvor: radiosarajevo.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog