Banja Luka

Banjaluka: Nova raspodjela novca za projekte

Zbog donošenja nove Odluke o promjeni statusa udruženja od interesa za grad vrši se ponovno usklađivanje godišnjeg programa za dodjelu novca namijenjenog za sufinansiranje projekata udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Prema posljednjem rebalansu budžeta, za tu namjenu planirano je 300.000 maraka, od čega je jedan dio već podijeljen.

Rok za podnošenje prijava na konkurs, koji je u petak raspisala Gradska uprava, je 30 dana od dana objavljivanja.

Na konkursu boračke organizacije prijavljuju nove projekte i programe uz koje su dužni priložiti dokaz o registraciji, spisak registrovanih članova, projekat sa aktivnostima, ciljevima i brojem korisnika, finansijski plan projekta, razrađen elaborat te dokaz o realizaciji projekta.

Prijave se dostavljaju u Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu, a po završetku postupka Komisija za sufinansiranje boračkih organizacija bodovaće prispjele projekte i pripremiti prijedlog godišnjeg programa za dodjelu sredstava.

Prema posljednjoj Odluci o utvrđivanju statusa udruženja od interesa za grad, taj status dobilo je 68 nevladinih organizacija, od čega je 11 udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, što je dvostruko više nego ranijih godina.

Ako novca sada bude manje, to će mnogo uticati na aktivnosti organizacija, smatra predsjednik Boračke organizacije grada Goran Rogić.

- Ne može isti tretman imati boračka i druge organizacije. Boračka organizacija RS je jedina koja je ušla u zakon i mi smo dužni da učestvujemo u političkoj kategorizaciji i reviziji - kazao je Rogić.

Prema njegovim riječima, za svakog borca radi se kategorizacija, što ne radi nijedna druga organizacija.

- Ako dođe do smanjenja sredstava, to će uticati i na rad kategorizacije - rekao je Rogić.

U konkursu podsjećaju da su boračke organizacije, čiji su projekti prihvaćeni za ovu godinu, a čija realizacija još nije otpočela, dužne da pismeno potvrde da ostaju pri zahtjevu za realizaciju tih projekata.

Bodovanje

U kriterijume za bodovanje projekata ulazi: kvalitet projekta, značaj za kategoriju lica koja su njime obuhvaćena, broj obuhvaćenih korisnika, dokaz o iskustvu sa projektima, dokaz o realizaciji, dokaz o jasnoj definiciji krajnjeg korisnika, dokaz o partnerstvu te predloženi troškovi neophodni za sprovođenje projekta.

izvor: Glas Srpske

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog