Banja Luka

Banja Luka: Počinje svjetsko prvenstvo u padobranstvu

BANJALUKA - Svjetsko padobransko prvenstvo, na kojem će učestvovati takmičari iz 30 zemalja, zvanično će biti otvoreno danas na aerodromu Zalužani u Banjaluci i za njegov početak je sve spremno, saopštili su organizatori takmičenja.

Padobranci će se do petka, 22. avgusta, takmičiti u disciplinama skok na cilj, "kenopi formejšn" i figure, a takmičarski dan će trajati od 8.00 do 16.00 časova na lokacijama aerodroma Zalužani i iza preduzeća "Stočar" u Budžaku. 

Član Padobranskog kluba "Banjaluka" Zoran Kovačević rekao je da na prvenstvu učestvuju ekipe iz 30 zemalja i da je najviše takmičara u disciplini skok na cilj. 

"Što se tiče opreme, imamo dva aviona slovenačkog vazduhoplovstva, jedan civilni avion 'Cesna 208' iz Francuske, helikopter Oružanih snaga BiH, 'Utvu 66' iz Aerokluba 'Prijedor' za slučaj ponavljanja skoka, a tu je i Helikopterski servis Repubike Srpske", rekaoje Kovačević. 

Prema njegovim riječima, iako je imala sastavljen tim, reprezentacija BiH ne učestvuje na prvenstvu zbog problema sa Vazduhoplovnim savezom BiH i Vazduhoplovnim savezom Republike Srpske, koji ne žele da zvanično prijave učešće bh reprezentacije. 

Kontrolor Svjetske vazduhoplovne federacije Patris Žirardin rekao je da će na prvenstvu biti težak set pravila, s obzirom da se radi o posebnom takmičenju i da svi marljivo rade na pripremi. 

"Na neke stvari, kao što je kiša, nismo mogli uticati, ali treba da se prilagodimo uslovima, čak iako vremenski uslovi ne idu u potpunosti u našu korist", rekao je Žirardin. 

On je dodao da nekoliko reprezentacija ima jako dobre ekipe i da će konkurencija biti jaka. 

Spiker prvenstva Zoran Račič rekao je da u skokovima na cilj učestvuje oko 150 padobranaca, a u figurama 58 muškaraca i 39 žena. 
"U skokovima na cilj učestvuje 25 ekipa uz jednu miks ekipu, te osam ženskih reprezentacija, 20 juniora i devet juniorki", naveo je Račič. 

Ceremonija otvaranja zakazana je za 19.00 časova, a zatvaranje u petak, 22. avgusta u 20.00 časova, kada će biti proglašeni svjetski prvaci. 
Ulaz za posjetioce je besplatan. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog