Republika Srpska

Tešanović - Šteta na olimpijskom bazenu Banjaluka preko 300.000 KM

Gradski olimpijski bazen Banjaluka, na kojem je direktna šteta od avgustovskih poplava premašila 300.000 KM, biće jedan od prioriteta obnove u ovom gradu, a njegovo ponovo stavljanje u funkciju očekuje se početkom oktobra, konstatovali su ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović i uprava Javnog preduzeća "Akvana".

Tešanovićeva je rekla da u ovom momentu treba pronaći mogućnosti eventualnih skraćenih tenderskih procedura za obnovu, s obzirom da je riječ o vanrednim okolnostima. 

Ona je dodala da će sredstva za obnovu biti obezbijeđena iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, kao i uz pomoć stranih donatora. 

Direktor "Akvane" Vedran Mitrović rekao je da direktna šteta bazena na postrojenjima i robi iznosi oko 300.000, a indirektna oko 100.000 KM i da bi u obnovi trebalo da učestvuje oko 15 preduzeća. 

On je dodao da će se konkurentski zahtjevi subjekata koji će učestvovati u obnovi pokušati da riješe po hitnom postupku, kako bi što prije počeli radovi. 

"Po tom planu i da se ispoštuju sve procedure bazen bismo mogli da otvorimo 9. oktobra, s tim što kada završimo tehničko postrojenje, moramo da ga najmanje pet dana puštamo u rad bez kupača", napomenuo je Mitrović. 

Prema njegovim riječima, na gradskom bazenu tehnička služba trenutno rastavlja i suši elektromotore, razvodne ormare i klima komore, koje će, s obzirom na njihovu skupoću, pokušati da poprave vlastitim snagama. 

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić rekla je da će Grad biti vrlo aktivan u traženju rješenja i sa menadžmentom "Akvane", resornim ministarstvom, Vladom i Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske pokušati da obezbijedi sredstva za obnovu. 

Prema njenim riječima, Gradska uprava se već obratila Upravnom odboru Fonda solidarnosti, koji će, srazmjerno štetama koje su pretrpjele pojedine jedinice lokalne samouprave, određivati iznos sredstava. 

"Velike su direktne i indirektne štete, jer naši sportisti neće moći da treniraju, ali nas ohrabruje opredijeljenost da se bazen vrlo brzo ponovo stavi u funkciju početkom oktobra, uz poštovanje svih procedura iz Zakona o javnim nabavkama", rekla je Brkićeva. 

Ona je dodala da će Upravni odbor "Akvane" sutra razmatrati plan sanacije, koji podrazumijeva pet faza. 

"Moramo napraviti korak naprijed i opredjeljenje je da se kvalitet dovede na nivo prije poplava ili na viši, što će kod gradskog bazena zahtijevati i određena dodatna rješenja za veću sigurnost objekta, ali o tome će govoriti struka", rekla je Brkićeva.

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog