Kultura

Ogromno interesovanje za izložbu degenerisane umjetnosti (VIDEO)

Razmaženi njujorški posjetioci likovnih događanja navikli na ekskluzivne postavke tokom cijele godine, pokazali su tako ogromno interesovanje za izložbu "Degenerisana umjetnost: napad na modernu umjetnost u nacističkoj Njemačkoj 1937", da su je organizatori produžili za cijela dva mjeseca.

Izložba je postavljena u muzeju njemačke i austrijske umjetnosti s kraja 19. i prve polovine 20. vijeka nazvanog "Noje galeri" i otvorenog 2001.

Muzej je smješten u palati na Petoj aveniji, preko puta Metropoliten muzeja, a kupila ga je porodica koja je stvorila kozmetičku imperiju Este Loder.

Budući da je riječ o jevrejskoj porodici porijeklom iz Austrije, jezgro muzeja je lična kolekcija, ali svake godine organizuje se barem jedna izuzetna izložba posvećena periodu i regionu kome je posvećen muzej.

Pošto izložba o umjetnosti koju su nacisti proglasili za degenerisanu još traje, nema podatka o broju posjetilaca ali kada je saopštena odluka da se produžuje navedeno je da su već oboreni dosadašnji rekordi.

Do sada je po Evropi bilo izložbi djela kojima su nacisti dodijelili epitet "degenerisana", a jedna je prije dvadesetak godina organizovana i u Kaliforniji.

 
Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog