Zanimljivosti

Ovo je 10 najboljih gradova za život

"Economist intelligence unit" (EIU) ponovo je proglasio Melbourne najboljim gradom za život, a na spisku prvih 10 gradova čak sedam je u Australiji i Kanadi, dok neke svjetske metropole poput Londona i New Yorka nisu ni među prvih 50.

Prema istraživanju EIU, na drugom mjestu je Beč, na trećem Vancouver, a slijede Toronto, Adelaide, Calgary, Sydney, Helsinki, Perth i Oakland. 

Cirih je na 11. mjestu, Ženeva na 12, Stokholm na 15, Pariz na 17. mjestu, a slijede Frankfurt, Tokio, Berlin, Kopenhagen, Oslo, Luksemburg, Amsterdam, Bruxelles, Minhen. Washington, Atlanta, Čikago, Majami, Detroit, Boston, Seattl i Los Angeles zauzimaju od 35. do 42. mjesta. 

Dablin je 46, Milano i Rim 48 i 49, a Budimpešta 50. najbolji grad za život. 

Od 140 gradova koje obuhvata izvještaj, na samom dnu su Damask, Daka, Lagos, Karači, Alžir, Harare, Tripoli, Abidžan. 

Među kriterijima EIU-a za određivanje ranga su stabilnost, zdravstvene usluge, obrazovanje, sigurnost, klima, nivo korupcije, kulturne i sportske aktivnosti, infrastruktura, povezanost sa svijetom, gustina naseljenosti, kvalitet javnog prevoza, nivo zagađenosti, zelene površine... 

Gradovi poput Kijeva, Moskve i Sankt Peterburga pali su na tabeli zbog nestabilnosti usljed ukrajinske krize. 

New York je na 56. mjestu zbog relativno visoke stope ubistava - četiri prošle godine na 100.000 stanovnika, u poređenju s 0,9 u Beču. Slična je situacija i s Londonom, koji je na 55. mjestu liste. 

-Svi veliki gradovi pate od visoke stope kriminala, zagađenja i problema s javnim prevozom, što negativno utiče na kvalitet života u njima - navedeno je u izvještaju EIU. 

I na globalnom nivou, kvalitet života je opao za 0,68 procentualnih poena u proteklih 12 mjeseci, što je posljedica sukoba, svjetske ekonomske krize i usporavanja razvoja. 

izvor: Tanjug 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog