Svijet

U UKR zarobljen Slovak, ne Srbin

Bratislava - Proruski borac koga je ukrajinska armija zarobila u utorak u borbama u Ilovajsku na istoku Ukrajine, nije srpski doborovoljac već zaista Slovak.

"Imamo neke operativne informacije koje nas navode na to da ne možemo da isključimo da je riječ o slovačkom državljaninu", kazao je za današnju "Pravdu" ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak i dodao da će preciznije zvanične informacije dati tek kada ih Slovačka dobije od Ukrajine.

Prema fotokopiji pasoša koju je na Fejsbuku objavio savjetnik ukrajinskog ministra odbrane Anton Heraščenko, u borbama u Ilovajsku zaista je zarobljen Mihal Rohač, 45-godišnji Slovak iz Žiline sa prijavljenom adresom u Banskoj Bistrici. 

Njegov otac je portalu Aktualne.sk kazao da je sin boravio duže u Irskoj, a da je ljetos iz Slovačke otišao u Rusiju. 

Po podacima slovačke vojske, ne radi se o bivšem vojniku. 

A po podacima iz pasoša, u Ukrajinu je ušao početkom jula, na aerodromu u Kijevu, vjerovatno iz Rusije i uputio se kao dobrovoljac, kako je sam kazao nakon što su ga zarobili iz ubijeđenja a ne kao plaćenik. 

Zoran Andrejić iz srpskog četničkog pokreta, demantovao je za današnju Pravdu navode Harašcenka da se Rohač borio zajedno sa srpskim dobrovoljcima. 

Preko njih je Andrejić dobio potvrdu od proruskih snaga da je Rohač uhapšen, a služio je kao snajperista. 

Lavinu nagađanja da li je zaista u Ukrajini zarobljen Slovak, kao prvi zarobljeni državljanin neke od zemalja Evropske unije, i to na strani proruskih separatista, ili Srbin s lažnim pasošem, podstaklo je i to što ukrajinske vlasti na kategorične zahtjeve slovačke diplomatije nisu bile u stanju da daju nikakvu zvaničnu informaciju o zarobljeniku. 

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak čak je juče pozvao na razgovor ukrajinskog konzula u Bratislavi, ali ni ta urgencija nije pomogla da Slovačka dobije zvanično obaviještenje. 

"Informacija je objavljena, a zatim ni čitava 24 časa nismo u stanju da dobijemo zvaničnu potvrdu", kazao je Lajčak listu SME. 

U Slovačkoj je ratovanje van domovine u tuđim armijama i Legiji stranaca prestup za koji prijeti do osam godina zatvora, međutim, ministar unutrašnjih poslova Kalinjak nije siguran da bi u slučaju zarobljenog proruskog Slovaka mogao da se primjeni taj paragraf. 

"Pitanje je da li možemo da označimo separatiste za vojsku, ali time bi se bavilo tužilaštvo u okviru krivične istrage", kazao je Kalinjak.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog