Vijesti

Donirana informatička oprema vrijedna 10. 000 KM

Savjetodavnoj službi za poljoprivredu regije Doboj danas je donirana informatička oprema u vrijednosti od oko 10.000 KM.

Opremu su donirali Ambasada SAD u BiH i Vlada Norveške u okviru projekta FARMA koji realizuje USAID. 

"Riječ je o prenosnim računarima, štampačima, fotoaparatu i opremi za video prezentacije", rekao je novinarima rukovodilac područne jedinice Doboj resora Vlade Republike Srpske za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragiša Marković. 

Marković se nada nastavku saradnje, jer je službi neophodna oprema za terenski rad. On je naveo da je oprema službe potpuno uništena tokom poplave u maju. 

Marković je istakao da je u okviru projekta FARMA na području opštine Šamac isporučena pomoć od 70.000 evra, dok je za područje Doboja u toku obrada dokumentacije za dostavu pomoći u iznosu oko 150.000 evra. 

U programu pomoći je i opština Petrovo, rekao je Marković i naveo da je riječ o podršci povrtarima u obnovi infrastrukrure, te sitnoj poljoprivrednoj mehanizaciji. 

Na području regije poplavljeno je oko 10.000 hektara površina, od čega na području Doboja oko 3.000 hiljade hektara. Šteta je pričinjena i infrastrukturi, a plodno zemljište zagađeno je otpadnim materijalom koji je nanijela poplava. 

Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil rekao je da je Vlada SAD programima pomoći, u realiziji USAID-ovog programa "Inicijativa za oporavak od poplava", za poplavljena područja u BiH obezbijedila 14,7 miliona dolara za pomoć i obnovu. 

Hil je naveo da je veći dio tih sredstava usmjeren za obnovu infrastrukture, pokretanje privrede i poljoprivredne proizvodnje za područja Šamac, Doboj i Maglaj. 

"Dio programa je i obezbjeđivanje sredstava koja će se posredstvom USAID-a i drugih partnera usmjeriti za pokretanje poslova za oko 5.000 malih preduzetnika, a za 3.460 porodica obezbijeđeni su higijenski paketi", istakao je Hil. 

Projektom "Farma", koji realizuju USAID i SIDA, biće obezbijeđena pomoć za poljoprivrednike iz više od 20 opština u BiH. Hil je istakao da je za poljoprivrednike u Doboju, Šamcu i Bratuncu obezbijeđeno više od oko 100.000 dolara, a većina pomoći ide direktno proizvođačima. 

Prema njegovim riječima, svaki dostavljeni dolar se prati, a USAID je obezbijedio oko 300.000 dolara za direktnu saradnju sa civilnim društvom da bi se omogućila kontrola aktivnosti za oporavak. 

Današnjem sastanku prisustvovali su i direktor ekonomskog odjeljenja USAID BiH Tomas Rohas, kao i gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog