Vijesti

Bijeljinsko selo Balatun: U iščekivanju novih kuća (Foto)

Malo mjesto Balatun smješteno u bijeljinskoj ravnici postalo je odredište drvenih montažnih kuća koje su 2003. godine dopremljene iz Srebrenice. U njima se odigravao život, sa svim svojim tugama i radostima, za oko 60 stanovnika. I tako 11 godina, sve do majskih poplava.

Kao i većinu bijeljinskih sela, vodena stihija nije zaobišla ni Balatun, čiji su stanari evakusani prvobitno u bijeljinsku Gimnaziju, a nakon povlačenja vode u prostorije osnovne škole u Balatunu, koja je i sama puna vlage, trošna i stara. Nekoliko stanara, mahom starijih sjede ispred, čekaju i muku muče nad sudbinom koja ih je snašla.

Svaka od montažnih kuća postala je stoodsto neuslovna nakon što je voda pokrila zidove, temelje i pokućanstvo.

Iako većinsko starije stanovništvo, tokom naše posjete prošlog mjeseca u nadograđenoj baraci sreli smo šestočlanu porodicu Kolunja. Snaja Dijana ima dvije djevojčice, tri i šest godina stare, a nada se da će im biti ispunjeno dato obećanje da će sve montažne kuće biti zamijenjene novim.

“Uspjeli smo spasiti nešto bijele tehnike. Jedino muž radi, a izvor primanja je i penzija od svekra”, kaže nam Kolunja.

Iako je trebalo da se otpočne ranije, ove sedmice zvanično je počela izgradnja novih montažnih kuća za sedam porodica ovog naselja.

Obećanjima da će svaka od 21 montažne barake biti obnovljena vjeruje i Zoran Radić, diplomirani pravnik koji skupa sa ocem, majkom i mlađim bratom obilazi ono što je ostalo od nekadašnje imovine. Zoran, student generacije godinu dana traži zaposlenje, mlađi brat nadniči, dok otac prima penziju od 200 KM. Težak život poplave su dodatno začinile gorčinom.

Ne daju da im lica odaju tugu, valjda su naučili da hrabro podnose životne nedaće.

„Mi smo iz Donjeg Vakufa. Prvo smo izbjegli u Banjaluku, pa u Laktaše, pa u Srebrenicu, a 2003. smo došli ovdje i do sada nije bilo problema sa poplavama. Kako smo čuli kuće prvo idu onima kojih ima prvo četvero u kući. Prvo sam pretrpjela prijašnji rat, pa ovaj rat, ovo je treći put da me život naružio, a 75 godina mi je“, kaže nam Tominjak Slavujka.

Sredstva za nove montažne kuće obezbjeđena su od donatora, dok je izgradnju temelja finansirao grad Bijeljina. Za sada, za preostalih 14 motnažnih kuća, novca nema.  

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da će u Skupštini grada Bijeljina ponovo biti pokrenuta procedura traženja odobrenja kreditnog zaduženja, kako bi sredstva za sanaciju od poplava bila obezbijeđena prije zime.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog